Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно е да знаете какви капани крие "черният петък"
Автор: Екип Varna24.bg 20:03 / 04.11.2022Коментари (0)545
©
От тази година търговците нямат право да обявяват намаления на стоки, които вече се продават с отстъпка. За това предупреждава Габриела Руменова, един от основателите на страницата в социалната мрежа "Ние, потребителите“, създадена за безвъзмездна взаимопомощ от граждани за гражданите.

За пример досега търговци прилагаха практика стока, пусната за 100 лева, след намаление от 20% да се продава за 80 лева. Но впоследствие решават да я намалят с още 10%, но върху последната цена, на която са я продавали, тоест с намалението за 72 лева, а в същото време обявява, че те са с 30% по-евтини, като сумира процентите. От тази година обаче вече ще трябва да обявява коректния процент, който в случая при реална цена от 100 лева и продажна 72 лева е 28%, а не 30 на сто. 

Сумиране 

Познатият през годините некоректен подход да се сумират процентите на отстъпките от току-що приключилото намаление и новообявеното, за да изглежда по-примамлив за клиентите крайният процент, отива в историята с въведените промени в Закона за защита на потребителите. 

Запазва се изискването старата цена да е прилагана поне 30 дни преди съобщението за намаление, но за "стара“ вече се счита тази цена, която е била валидна преди първото намаление, не последната прилагана. 

Трикове 

Търговците обаче имат други маркетингови трикове за привличане на клиенти в дните преди големите намаления. Например в момента много магазини са обявили промоция купи две, а второто е на половин цена. Хората трябва да не прибързват, защото има голяма вероятност намалението в края на месеца или през декември да е много по-голямо от това, което им се предлага с този трик, съветват експерти. Друг начин за привличане на повече клиенти с табла, на които пише, че купувайки повече, ще платиш по-малко. Например, ако сметката е за 120 лева, клиентите получават 20% намаление, а ако похарчиш над 200 лева - отстъпката става 30%. 

Някои от търговците раздават и карти, с които предоставят персонални намаления за повод. Така например за рожден ден дават 35% отстъпка от цените. При необходимост от замяна заради грешен размер, цвят или модел, персоналното намаление обаче отпада и потребителят трябва да доплати разликата до редовната цена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: