Важно споразумение подписаха Калин Стоянов и Илва Йохансон

Автор: Неда Узунколева
Коментари (1)
11:53 / 04.03.2024
1135
Министър Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество  между ЕК, Агенциите на ЕС и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Приносът и проактивната ангажираност на България са неделима част от съвместните европейски усилия за адресиране на миграционните предизвикателства и по-доброто функциониране на Шенген, подчерта комисар Йохансон.

Документът извежда ключови въпроси в областта на управлението на миграцията и границите. Стратегическата рамка ще даде възможност за  продължаване на структурираното сътрудничество между България, ЕК и европейските агенции в ключови области – гранично управление, убежище, връщане и полицейско сътрудничество. Ще бъде подпомогнат и процесът на подготовка на българските институции за прилагане на новото европейско законодателство в областта на миграцията и убежището.

Приетата рамка за сътрудничество е продължение на успешния съвместен Пилотен проект, който подпомогна значително компетентните български органи и направи по-видими дългогодишните постоянни усилия на страната ни за поддържане на високо ниво на сигурност на външните граници на ЕС, превенция на нелегалната миграция и вторичните движения. Същевременно документът отчита новата роля на България във функционирането на Шенгенското пространство.

Днес Комисията стартира и ново специфично действие за финансиране от 85 милиона евро по Инструмента за управление на границите и визите (BMVI) 2021 – 2027 г. за подобряване на националните способности по външните граници на ЕС. България и Румъния вече могат да кандидатстват за допълнително финансиране за разширяване или надграждане на съществуващите системи за наблюдение на границите; закупуване на транспортни средства, включително с възможност за термовизия; закупуване на оперативно оборудване като камери за откриване на движение и термовизионни камери и разработване или надграждане на системи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (447):
16.05.2024 Български и румънски граничари заловиха десетки мигранти, скрити сред торби с пръст
16.05.2024 Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят през следващите години
16.05.2024 Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
Още новини от Национални новини:
АМ "Хемус" е поскъпнала с над 38.4 млн. лева
МВР оправи проблема с шофьорските книжки
Министърът на енергетиката разговарял с АЕЦ "Козлодуй" относно це...
Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят п...
Окончателно: Ректори, студенти и синдикати излизат на протест
Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).