Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно за шофьорите: Ето как да спестите до 10% гориво в жегите при пуснат климатик
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 04.07.2022Коментари (0)2512
©
илюстративна снимка
Много шофьори не използват режима на рециркулация (вътрешно въртене на въздуха в купето), когато включват климатика. С натискането на този често забравян бутон обаче можете да спестите много гориво и то докато сте в задръствания.

Много малко от водачите знаят за какво се използва стандартното копче в съвременните автомобили с нарисувана кола и стрелка в нея. Оказва се, че при натискането му и минаването на режим на вътрешна циркулация на въздуха може да се спестят до 10 процента гориво в горещи дни по време на кратки пътувания.

Бутонът, който е стандартен в повечето коли, е предназначен основно за защита на пътниците от токсични газове, например когато шофирате в тунел. Но този бутон също така гарантира, че въздухът в самата кола се охлажда много по-бързо. Климатикът не винаги трябва да охлажда нов топъл и влажен въздух. Тъй като охлаждащата система използва част от мощността на двигателя, за да функционира, а в електрическите автомобили и тази на батерията, харчи повече гориво, когато въздуха идва отвън.

Според британският "Сън" разходът се увеличава с до 10 процента, ако не се използва режим на рециркулация. Ефектите са особено забележими по време на кратки пътувания, защото тогава климатикът трябва да работи допълнително, за да охлади горещата кола.

Веднага след като от вентилационните отвори излезе студен въздух, затворете всички прозорци и натиснете бутона за рециркулация, съветват специалистите. Така се използва много по-малко енергия, отколкото ако постоянно оставяте топъл външен въздух да тече през системата.

 Британският съюз на автомобилистите RAC препоръчва да отворите прозорците за минута или две, за да позволите на целия топъл въздух да излезе, за да увеличите максимално икономията на гориво. Трябва да правите това, докато въздухът от вентилационните отвори стане по-хладен от външната температура.

"Веднага щом студеният въздух излезе от вентилационните отвори, затворете всички прозорци и натиснете бутона за рециркулация“, съветват от RAC. "В резултат на това вие използвате много по-малко енергия, отколкото ако постоянно оставяте топъл външен въздух да тече през системата“.

От съображения за безопасност се препоръчва бутонът за вътрешно въртене на въздуха да го изключвате на по-големи разстояния. Когато няма подаване на чист въздух, количеството въглероден диоксид в колата се увеличава. Това може да доведе до умора, лоша концентрация или намаляване на скоростта на реакциите.



Още по темата: общо новини по темата: 859
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
01.11.2022 »
предишна страница [ 1/144 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: