Важно за шофьорите: Рискови лекарства при тест за наркотици

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
18:31 / 06.10.2023
888
Психотропните вещества могат да дадат положителни резултати при употреба на наркотици, при тестовете, направени с апаратите на КАТ. Тези от класа на бензодиазепините също могат да определят положителни резултати при тестове, извършени в медицински заведения.

Хората, които употребяват такива лекарства, трябва да бъдат много внимателни.

"Ако сте пациент на психиатър и ви е предписано лекарство от класа на бензодиазепините (напр. Xanax, Diazepam, Nitrazepam и други за тревожност или сън), ще имате положителен резултат от полицейския тест за слюнка за класа лекарства бензодиазепин. По-късно ще бъдете отведен в Съдебна медицина и там също ще бъдете положителен. Няма значение, че имате рецепта и препоръка за приема им",  предупреждава румънският лекар Корина Поповичи.

"Дори и така да е, ще имате криминално досие. Психиатърът най-вероятно ви е посъветвал да не шофирате и ви е информирал, както аз сега, напълно убедено. Идеята е, че ако вземете някакво лекарство от класа на бензодиазепините, няма какво да търсите зад волана", категорична е тя.

Според нея тези, които употребяват такива лекарства, трябва да се информират точно какво вещество съдържат и колко време остава в слюнката за полицейския тест, респективно в кръвта и урината за съдебномедицинския тест, казва д-р Поповичи, цитирана от adevarul.ro.

"Най-малко е в слюнката, следвана от урината и кръвта. Оставете си ден-два, без да карате кола, предвид кумулативния ефект и чак тогава седнете зад волана. Рискувате затвор, защото не сте знаели и не сте били правилно информирани. Ако приемате антидепресант и бъдете спрени от полицията, най-вероятно ще имате положителен тест за едно-две-три вещества, обикновено амфетамин, метамфетамин и кокаин", посочва още лекарят в съобщение, публикувано в социална мрежа.

Много шофьори от северната ни съседка се оплакаха, че апаратите за наркотици на КАТ дават фалшиво положителни резултати за употреба на наркотици, които се опровергават при изследване на кръв и урина. Степента на явлението накара румънското правителство да промени законодателството към това, че шофьорите с такива резултати могат да получат шофьорската си книжка веднага след получаване на отрицателния резултат от медицинските тестове от полицията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
28.05.2024 Адвокат за по-строгите мерки за шофьорите, причинили смърт на пътя: Няма да решат по-бързо делата
23.05.2024 Да отидеш на протест, да ти блъснат колата и да се прибереш с патрулка, защото тестът за наркотици е дал фалшив положителен резултат
28.04.2024 Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъдие за пияни и дрогирани шофьори?
15.04.2024 Адвокат: Голяма тъпотия е да ти вземат колата при шофиране пиян, а да не ти я конфискуват, ако убиеш човек на пътя
15.04.2024 Адвокат: Дори да променят Закона, отнетите автомобили на пияни и дрогирани няма да бъдат връщани
15.04.2024 Глоба до 100 000 лв. да замени конфискацията на автомобили?
Още новини от Национални новини:
Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш
Температурите скачат – до 33 градуса днес
Отбелязваме Международния ден на детето с различни събития в цяла...
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).