Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вдигат здравната вноска до 12%
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 05.11.2014Коментари (6)632
© Varna24.bg
Здравната вноска, която плащаме всички, да бъде увеличена до 12 на сто, като това започне от следващата година с един процент и с всяка изминала се покачва. Това предложение ще внесе на новия здравен министър Българският лекарски съюз (БЛС), съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Така в Националната здравноосигурителна каса ще започнат да постъпват повече пари още от 2015-а, допълни д-р Райчинов.

Той мотивира предложението на съюза с факта, че първоначално, когато стартира здравноосигурителната реформа през 2000 година и бе написана първата стратегия за здравеопазването след промените през 1989 г., бе фиксирана вноска именно от 12 на сто. Впоследствие обаче тогавашните управляващи се обединиха около виждането въпросният процент да бъде 8, като 50:50 от сумата за здравно осигуряване се плаща от работещия и от работодателя.

За съжаление предвидените 12 процента бяха спрени заради недалновидност и чист популизъм. В резултат реформата не се разви, тъй като няма достатъчно финансови средства, обясни председателят на БЛС. Сега всички искат реформа, но никой няма яснота от къде тя трябва да започне, допълни той.

Според д-р Райчинов обаче, преди здравната вноска да бъде увеличена, държавата трябва да плаща изрядно вноските за здраве на НЗОК за деветте групи граждани, сред които са пенсионерите, учещите, затворниците, работещите в съдебната власт и държавните чиновници. Към момента само за пенсионерите държавната хазна брои на касата пълната сума от 8 процента. За останалите групи обаче тя е 4 на сто, като за нея не се правят отчисления от заплатите на самите лица.

Независимо че за пенсионерите се начислява 8 на сто здравна вноска, но на статистически принцип. Не е ясно дали се взима предвид реалният размер на пенсиите, посочи д-р Цветан Райчинов.

Според изчисленията му, ако държавата започне да осигурява въпросните групи на 8 процента, всяка година в НЗОК ще влизат не по-малко от 500 млн. лева. По думите му, едва когато тези средства се влеят в здравната система, трябва да се мисли какви ще бъдат следващите стъпки за реформа в сектора.

Председателят на Българския лекарски съюз бе категоричен, че трябва да има по-засилен контрол върху начина на изразходване на средствата, отпускани за лечение от НЗОК.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кой го иска?Този,който най много краде,лъже и маже.За последните три години средствата в здравеопазването са се удвоили,а резултата е три пъти по зле.Кога НЗОК ще си влезе в ролята,която й е отредена:Да пази и разходва нашите пари за здраве разумно,а не на калпак.Не осигурен пациент не може да се лекува!За такива да мислят държава,църкви,филантропи т.н.Не съм склонен да плащам за сульо и пульо.
0
 
 
Държавата не трябва да плаща на никого вноските. Това е вид "стока", за която всеки трябва да си плати, за да я получи. Какви са тези държавни хрантутници, с какво са по-различни от хората, които също всеки ден ходят на работа, но си плащат вноските.
Aнонимен
на 05.11.2014 г.
+1
 
 
Нямаме нито нормални пенсии,нито нищо !
+4
 
 
Никой от ония хрантутници не желае да прочисти системата, а си решават проблемите като ни вдигат данъците. И най-важното-срещу тези данъци не получаваме нищо.
+7
 
 
До кога целият народ ще плаща всички сметки на най-бедните в нашето общество-политици полицай прокурори и съдии.Не е ли много цинично вече най корумпираните и оядени със власт и пари хора да искат и за тяхното здраве да плащаме.Електронни карти и кой колкото може си внася за здраве това му е майката а не да се пълнят разните му там каси и някой да си ги източва когато намери за добре
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: