Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вера Петканчин за програмата ЕкоУскорител: Първата крачка към стартъп екосистемата у нас
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 29.08.2023Коментари (0)799
©
Искаме да вдъхновим младите предприемачи когато създават своите бизнеси да мислят в голяма степен за състоянието на околната среда и да се опитват да решават реални екологични проблеми със своите бизнес решения. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Вера Петканчин – оперативен директор на JA Bulgaria. "Ние вярваме, че по този начин може да бъде избегнат конфликта между бизнес и опазване на природата, който много хора си мислят, че е неизбежен. Това не е така, и бизнес моделите от последните години вече го доказват по целия свят. Целта на JA Bulgaria е запалване на предприемаческия дух сред младите хора и развитие на различни образователни, предприемачески програми.“

Вера Петканчин разказа още за програмата ЕкоУскорител, която е създадена като вид експериментален модел, в който се дава един набор от знания на младите хора, които участват в програмата, по конкретна екологична тема, като в случая това е темата за пластмасовите отпадъци, "след което ги вдъхновяваме да развиват свои екипни идеи за разрешаване на някои от аспектите на този проблеми. Събираме ги в еколагери, в иновационни лагери, в които им даваме много от инструментите, с които могат да направят първите стъпки в развитието на своята модела. И тук експериментът в този модел накрая е едно финансиране, с което те да направят първите стъпки в изработването на прототипи на реализацията на тази идея, до която са достигнали в рамките на програмата. Така че един вид мини младежки преакселератор,“ каза още Вера Петканчин. 

"Нещото, което беше много полезно на участниците в програмата, е, че те имаха възможност да разговарят всеки екип с отделен експерт по пластмаси, опазване на околната среда. Бяхме съобразили експертизата на менторите с идеята, която съответният отделен екип има, така че да може да са им максимално полезни в разговорите.“ – разказаха още Вера Петканчин, като добави още, че най-добите 3 екипа получават финансиране от по 6 000 лева, което те ще имат възможност да вложат в първи стъпки по реализирането на своята идея. "Чрез това ние искаме да направим първата крачка и да допринесем към стартъп екосистемата в страната. Ние имаме и други формати, където вече на по-напреднало ниво те могат да се включват в тях и да се подготвят и за по-следващите стъпки, вече и за разрастване на бизнеса и за излизане на пазара. Опитваме се да изградим тази стълбица и да съпровождаме хората от самото зараждане на идеята до пълната реализация,“ сподели още тя.

Неформалното образование е много важно да получава повече популярност, - изрази мнение Вера Петканчин, като обясни, че повечето неформални формати, които се правят в България, водят до много добри резултати. "Важно е да има цялостност в образованието, да има баланс във всички методи и формати, които се използват в обучението, за да може да бъде ефективно. Това, което се вижда в момента относно взаимодействието между училищата и различни организации, е това, че има повече предлагане и възможности, и самите училища стават по-претенциозни към това с кого си избират да работят, което говори и за по-голяма зрялост на цялата обучителна система. Важно е да има повече организации, които се стремят да окажат своето въздействие, да изпробват нови методи. В крайна сметка цялото това многообразие ще доведе до това, че цялата система и среда започва да се подобрява и почваме да виждаме повече млади предприемачи, които да реализират своите успехи,“ заключи Вера Петканчин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: