Вера Петканчин за програмата ЕкоУскорител: Първата крачка към стартъп екосистемата у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:26 / 29.08.2023
877
Искаме да вдъхновим младите предприемачи когато създават своите бизнеси да мислят в голяма степен за състоянието на околната среда и да се опитват да решават реални екологични проблеми със своите бизнес решения. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Вера Петканчин – оперативен директор на JA Bulgaria. "Ние вярваме, че по този начин може да бъде избегнат конфликта между бизнес и опазване на природата, който много хора си мислят, че е неизбежен. Това не е така, и бизнес моделите от последните години вече го доказват по целия свят. Целта на JA Bulgaria е запалване на предприемаческия дух сред младите хора и развитие на различни образователни, предприемачески програми.“

Вера Петканчин разказа още за програмата ЕкоУскорител, която е създадена като вид експериментален модел, в който се дава един набор от знания на младите хора, които участват в програмата, по конкретна екологична тема, като в случая това е темата за пластмасовите отпадъци, "след което ги вдъхновяваме да развиват свои екипни идеи за разрешаване на някои от аспектите на този проблеми. Събираме ги в еколагери, в иновационни лагери, в които им даваме много от инструментите, с които могат да направят първите стъпки в развитието на своята модела. И тук експериментът в този модел накрая е едно финансиране, с което те да направят първите стъпки в изработването на прототипи на реализацията на тази идея, до която са достигнали в рамките на програмата. Така че един вид мини младежки преакселератор,“ каза още Вера Петканчин. 

"Нещото, което беше много полезно на участниците в програмата, е, че те имаха възможност да разговарят всеки екип с отделен експерт по пластмаси, опазване на околната среда. Бяхме съобразили експертизата на менторите с идеята, която съответният отделен екип има, така че да може да са им максимално полезни в разговорите.“ – разказаха още Вера Петканчин, като добави още, че най-добите 3 екипа получават финансиране от по 6 000 лева, което те ще имат възможност да вложат в първи стъпки по реализирането на своята идея. "Чрез това ние искаме да направим първата крачка и да допринесем към стартъп екосистемата в страната. Ние имаме и други формати, където вече на по-напреднало ниво те могат да се включват в тях и да се подготвят и за по-следващите стъпки, вече и за разрастване на бизнеса и за излизане на пазара. Опитваме се да изградим тази стълбица и да съпровождаме хората от самото зараждане на идеята до пълната реализация,“ сподели още тя.

Неформалното образование е много важно да получава повече популярност, - изрази мнение Вера Петканчин, като обясни, че повечето неформални формати, които се правят в България, водят до много добри резултати. "Важно е да има цялостност в образованието, да има баланс във всички методи и формати, които се използват в обучението, за да може да бъде ефективно. Това, което се вижда в момента относно взаимодействието между училищата и различни организации, е това, че има повече предлагане и възможности, и самите училища стават по-претенциозни към това с кого си избират да работят, което говори и за по-голяма зрялост на цялата обучителна система. Важно е да има повече организации, които се стремят да окажат своето въздействие, да изпробват нови методи. В крайна сметка цялото това многообразие ще доведе до това, че цялата система и среда започва да се подобрява и почваме да виждаме повече млади предприемачи, които да реализират своите успехи,“ заключи Вера Петканчин.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Коя е репликата, която превзе TikTok след изборите?
Мощна буря връхлетя курорт в Югозападна България
Официално: Стана ясно коя партия колко депутати ще има в 50-ото Н...
Обърнат тежкотоварен автомобил на прохода "Шипка", пътят е в окая...
Състоянието на детето, блъснато от влекач в Бургаско, се подобряв...
Радан Кънев: Не сме подходящи участници във властта, мястото ни е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).