Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Версия: Дейман от Варна - жертва на нова фатална дрога
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 10.04.2017Коментари (5)7324
© фейсбук
Самоубийството на 14-годишния Дейман Душев във Варна породи безброй съмнения и коментари в социалните мрежи.

Спортистът и отличник от езиковата гимназия загина при мистериозни обстоятелства на 2 април, след като скочи от блока си, а негови съученици заляха социалните мрежи с различна информация.

Част от нея гласеше, че момчето е починало, след като му е била подхвърлена силна дрога, която го е подтикнала да действа така. Засега институциите не потвърждават подобна версия.

Рухване - психическо и физическо. Параноя. Това включват историите на хора, минали по пътя на новите синтетични дроги. А статистиката за броя им у нас е все по-черна, отчитат и тези, които се грижат за тях.

"Профилът на зависимостите се променя зависимият човек не е този, който беше преди 15 години. Ако преди тези хора бяха богати или хората от по крайните квартали, в момента чисто социологически профилът им е хората като Вас и мен. Тези вещества са евтини и лесно достъпни, могат да бъдат поръчани като пица по домовете", коментира основателят на терапевтична общност "Ново начало" Желяз Турлаков.

Последните данни на Европейската агенция по мониторинг на наркотиците ни отреждат второ място по ранна употреба на наркотици. А скоро не е изключено и да я оглавим.

Агресия, депресии, склонност към самоубийство са само част от страничните ефекти на модерните наркотици.

България е сред първенците в употребата на нови психоактивни вещества сред учениците. 6% от тях споделят, че имат такъв опит през последната година. Страната се нарежда веднага след Естония, Полша и Хърватия.

"При този вид вещества никой не може да каже коя доза прави зависим човека. Може да е първата, може да е петата, може да е десетата. В повечето случаи се случва много бързо", посочва Турлаков.

Иво Петров е на 26 години и вече е минал през първия етап на лечението си. Познава отблизо синтетичната дрога и последствията от нея.

Започва с марихуана и увереност, че е безвредна - в VII клас. Тази увереност го довела до по-тежките вещества. "Последните 2 години когато употребявах кристал...психически и физически рухнах, бях станал под 60 килограма. С тежки депресии, с параноя, с гранично разстройство, напълно като луд човек... Дори не излизах от вкъщи, бях в много тежка параноя", споделя младият мъж.

MDMA дрогата, известна като кристал, бележи възход у нас не само през последните години. Отделно, над 180 нови видове от т.нар дизайнерска дрога е влязла на българския пазар след появата й на европейския през миналата година. Под едно и също има се продават различни комбинации от субстанции.

Смъртните и много тежките случаи обаче рядко стават известни на хората.

"Съвсем реален случай - с едно момиче няма да кажа от кой град, няма значение, което отива на купон, никога не е пушила цигари, никога не е пила алкохол, на употребявала наркотици, отличничка. И се случва така, че взима нещо и тя не знае какво. За жалост това момиче почина. Вследствие на увреждане и усложнение от тази употреба", разказва Желяз Турлаков.

Той е категоричен, че има "скрита статистика" на случаите с усложнения, но институциите не се интересуват, "защото те просто не са компетентни и не са подготвени за този вид работа...".

Миналата година, подобно на случая във Варна, Веселина от Габрово скочи от жилището си. Случаят получи етикетът "самоубийство" и така и не беше изяснен. А в кръвта й бяха открити наркотици. Каквито, по думите на нейните близки, тя не е употребявала.

Източник: bTV




Още по темата: общо новини по темата: 9
08.01.2018 »
28.09.2017 »
22.06.2017 »
01.06.2017 »
05.04.2017 »
04.04.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.04.2017 г.
0
 
 
я потърсете Алекс на 15 години
-1
 
 
Мдаааа, шапкарите винаги търсят най-малкото съпротивление - оправдават се с някакво вещество. Само за заплатите си мислят....
-1
 
 
Дрога това е дежурното оправдание на полицията, Тогава направете нещо,да не се зарибавят децата,а не само констатации
+1
 
 
Не се е самоубил... Безумие е да приписвсте това на Дейман....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: