Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вещаят инфлационен шок, фалити и безработица, ако няма предвидимост на цените на тока и газа
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 21.06.2022Коментари (0)621
©
Работодателите искат от депутатите спешни мерки за цените на газа и тока, както и индексация на строителните договори.

"По компенсациите за май и за юни се работи коректно. Притеснението за бизнеса е, че след няколко дни изтича механизмът за компенсации. По отношение на електроенергийните цени, цените на газа и възможността за сключване на дългосрочни договори ситуацията ескалира. Ако не работим в условията на предвидимост, това би довело до инфлационен шок. Инфлацията е общ проблем на обществото", заяви икономическият съветник към БСК Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин". 

По думите му нормалният хоризонт са 12-месечните договори, но заради свързаността на отделните пазари в ЕС има проблеми българският бизнес да получи дългосрочни договори. 

"Некомпенсирането на енергийните цени ще доведе до инфлационен шок. Той ще се отрази върху цялата икономика. Ако сега предвидената инфлация е от порядъка на 11-12%, този инфлационен шок ще нарасне около 16-20%. Бизнесът иска и компенсации за цените на газта. За газта компенсация за цените, които са одобрени от КЕВР за април - 142,52 лв. Цените над тази сума да бъдат компенсирани", посочи икономическият съветник към БСК. 

Той изтъкна, че проблемът е, че решението е тръгнало по пътя за изменение на Закона за енергетиката, но там няма никакви цифри. 

"Правомощията се дават на министъра на енергетиката, който преценява. Този фонд на гарантиране на сигурността на електроенергийната система може да остане празен. Пътят на решението в момента отново поставя бизнеса в неяснота", допълни Ножаров пред Bulgaria ON AIR

Неговото мнение е, че индексацията на строителните договори във връзка с енергийните цени оскъпява металните елементи в строителството.  

"Не са платени и част от строителните договори в строителството. Също това, за което не се говори, са плащанията по проекти, които са свързани с европейското инвестиране. Проблемът там е, че при корекции сумите трябва да се приемат от националния бюджет", каза Щерьо Ножаров. 

"Икономическата политика я няма, а антикризисните мерки не са такива в своята същност. Ние нямаме управление на основни макроикономически елементи. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, в бизнеса ще има много фалити, което пък ще доведе до безработица, което ще увеличи социалните плащания от бюджета. При което дефицитът ще стане по-голям, с което България рискува да отложи с доста години приемането в еврозоната", заключи Ножаров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: