Вицепрезидентът: Българското образование, култура и духовност ще ни изведат от всяка криза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
20:11 / 29.10.2022
696
"Нашите деди знаеха, че чрез просветата, културата и духовността ще постигнат свободата, а след свободата ще строят новата българска държава. И днес образованието, културата и духовността отново ще ни изведат от всяка криза. Те трябва да бъдат приоритет за всеки, който претендира да управлява България.“ Това заяви Илияна Йотова на честването на 160-годишнината на Народно читалище "Просвета – 1862“ в Перущица, съобщиха отпрессекретариата на държавния глава. Отбелязана беше и 155 години театрална дейност в града.

"Храмът на вярата – православната църква, и храмът на духовността – читалището, спасиха българския народ през мрачните години на робството, благодарение на тях България се възроди от пепелищата и я има днес“, изтъкна Йотова.

"Преди 160 години в един малък градец в поробена България е имало хора, които са осъзнавали необходимостта от образование и култура. Малцина са тези, на които е дадено да могат да виждат в бъдещето и да пишат история. Преди 160 години тези хора с големи букви написаха свобода, защото бяха първо свободни в душите и разума си“, подчерта вицепрезидентът в приветствието си.

Илияна Йотова изказа признателност за всеотдайността и любовта на читалищните дейци и на жителите на Перущица, които развиват читалището. "Будителите не са назад в историята, будители сте всички вие“, посочи вицепрезидентът. Тя специално благодари на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов за активната дейност. "И днес има хора непросветени, които с лека ръка са готови да посегнат на читалището. Благодаря ви, че се борите срещу тях и развивате читалищното дело“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът връчи на читалище "Просвета – 1862“ плакет "Св. св. Кирил и Методий“ от името на президента Румен Радев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).