Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 13.11.2023Коментари (0)1086
©
Политиците в Скопие не проявяват нито желание, нито консенсус за съзидание и сътрудничество. Северна Македония не дава нито знак да спре езика на омразата към България. Неприемлива, недостойна е злобата към всичко българско, която се разраства и стои безнаказана, тя престана да бъде двустранен въпрос. Езикът на омразата на Република Северна Македония към България вече е европейски въпрос. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ на тържественото честване на 100-годишнината от създаването на Македонския научен институт. Тя припомни редица случаи на омраза и ненавист към македонските българи. "За България като европейска държава от XXI век е неприемливо да се търпят системни криминални актове и насилие към българите в Северна Македония“, подчерта Йотова.

"Под същия купол на Софийския университет преди цял един век се събират именити учени и общественици, за да основат Македонския научен институт и той "да проучва историята, географията, етнографията и стопанския живот на Македония, да събира исторически материали по освободителните борби на македонските българи, като подготви системна и подробна история на тия борби“, посочи в приветствието си вицепрезидентът, като изтъкна, че в стогодишния си опит институтът многократно стига до извода, че е погрешно да се гради "македонска идентичност“ на антибългарска основа. "Нека да окуражим ръководството и сътрудниците на института да продължават да търсят своите съмишленици в Северна Македония, защото само заедно можем да изкореним езика на омразата, само така можем да помогнем на нашите съседи по пътя им към европейското членство. Като съвременна държава България приветства скъсването с репутацията на Балканите като възел на доморасли и братоубийствени вражди“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът припомни, че държавният глава Румен Радев наложи в диалога със Северна Македония тезата за наложителна промяна в Конституцията на западната ни съседка, която да гарантира правата на българите. Няма обаче политическа воля в Северна Македония промените да бъдат придвижени напред. Песимист съм, че ще има развитие до края на годината, заяви Йотова.

Вицепрезидентът акцентира и върху последните препоръки на Европейската комисия относно европейската интеграция на Република Северна Македония. "Брюксел не приема задкулисните опити на правителството в Скопие да заобиколи поетия ангажимент за вписването на българите като държавотворен народ в северномакедонската Конституция“, посочи Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът припомни и опита на Северна Македония т. нар. македонска нация да бъде призната с прокламация за македонско-американското културно наследство в щата Мичиган. "На твърдението, че в Съединените щати живеели над половин милион американци от македонски произход реагираха диаспорите на българи, гърци и албанци. Прокламацията беше спряна“, каза Йотова.

"Имоти и материя се делят макар и с мъка, но историята не е губер или черга, тя няма как да се нареже на "ваши“ и "наши“ парчета и периоди. Трагикомични са и опитите за подялба на историческите личности. Или както самият Гоце Делчев казваше "Що можем да правим, като си сме българи!“, заяви вицепрезидентът. Тя беше категорична, че от призваните да управляват България се очаква да знаят историята в дълбочина, да знаят кое е добро, да подават ръка на съседите си, но да бъдат категорични и безкомпромисни, когато трябва да се защитава идентичност.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: