Вицепрезидентът Йотова подари книги на български класици на лектората по български език в Загребския университет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:54 / 27.10.2022
681
Вицепрезидентът Илияна Йотова подари книги на български класици на студентите от лектората по български език в Загребския университет. В лектората, чийто ръководител е Евелина Грозданова, се обучават 20 студенти. Вицепрезидентът Йотова ги поздрави за избора да учат български език, да опознават българската литература и българската култура. Тя изтъкна засиления интерес на европейско ниво към изучаването на български език и отново подчерта, че са необходими усилия от страна на българската държава за възстановяването на вече закритите български лекторати в световни университети и откриването на нови, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата със студентите бяха обсъдени възможности за увеличаването на броя на студентите за международните летни курсове в София и Велико Търново.

Студентите споделиха, че българският език е труден, но са привлечени от него заради богатата българска култура.

На срещата в Загребския университет Илияна Йотова представи и подготвяния по нейна инициатива Международен форум за кирилицата, който на 7 ноември ще събере международни учени слависти и българските им колеги.

В рамките на посещението си в Загреб вицепрезидентът посети Хърватската академия на науките и изкуствата. Ръководството на академията благодари за помощта, оказана от българската държава след земетресението през 2020 г.

По-рано Илияна Йотова поднесе венец пред паметника на Иван Вазов в парка Бундек. Около паметника са засадени подарени от България 30 рози – символичен жест по повод 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Хърватия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).