Вицепрезидентът: В Одрин расте интересът към българския език

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:41 / 17.09.2022
719
Расте интересът към изучаване на български език, стана ясно при срещата на вицепрезидента Илияна Йотова с директорката и учителка в Българското неделно училище "Иван Вазов“ Мария Чъкърък, която ръководи читалище "Просвета“, което функционира към църквата "Св. Георги“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Все повече деца и техните родители искат да учат български не само заради връзката с България, а защото езикът ни е модерен и предоставя възможности за развитие“, посочи Йотова.

Тази година в българското училище ще учат 52 ученици, броят им нараства всяка година. Необходимо е изпращането на преподаватели от България. Учебните занятия се извършват в помещение на читалище "Просвета“ – единственото българско читалище зад граница, поради повишения интерес към уроците и заниманията се подготвят още две помещения.

В Деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им София Илияна Йотова беше в Одрин, където посети двете български православни църкви "Св. Георги“ и "Св. св. Константин и Елена“, изградени с дарения на българи и възстановени с помощта на българските институции, български сдружения и граждани. Църквата "Св. Георги“ се нуждае от изографисване. Вицепрезидентът положи цветя пред паметника на Антим I – първият български екзарх, в двора на църквата "Св. св. Константин и Елена“. Паметникът е поставен през 2010 г. от Съюза на тракийските дружества в България. Икони на Вяра, Надежда, Любов и майка им София Йотова подари на отец Чъкърък, чиято фамилия стопанисва "Св. Георги“, и на Христо Христов, уредник на "Св. св. Константин и Елена“ и преподавател в Тракийския университет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).