Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидентът и министърът на културата представиха Панагюрското съкровище в Лондон
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 04.05.2023Коментари (0)529
©
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на 3 май вечерта в Британския музей в присъствието на министъра на културата Найден Тодоров мащабна изложба с българско участие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Страната ни е представена с едно от най-забележителните съкровища - Панагюрското съкровище, което е акцент в изложбата, организирана около него. В откриването участваха и експерти от екипа на Националния исторически музей в София. Встъпителни думи имаше и от Хартвиг Фишер, директор на Британския музей. Вицепрезидентът Йотова и министър Тодоров бяха първите официални гости, които разгледаха изложбата, придружени от българския посланик Марин Райков.

По време на откриването вицепрезидентът Йотова благодари на директора на музея д-р Хартвиг Фишър за събитието и нарече Панагюрското съкровище визитна картичка на България. "Изложбата е важна, защото показва, че историята се пише не от битките, а от културата", добави Йотова. Заглавието на експозицията е: "Лукс и власт: от Персия до Гърция". Тя проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия.

Припомняме, че във връзка с тази изложба и по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, бяха проведени няколко срещи с куратора на "Лукс и власт: от Персия до Гърция" д-р Джейми Фрейзър. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство. Часовете за посещение на изложбата, която ще е отворена за посетители до 13 август, можете да научите на интернет страницата на Британския музей: https://www.britishmuseum.org/exhibitions/luxury-and-power-persia-greece . От отдел "Справочна“ на БТА поясняват, че изложбата изследва една по-сложна история - на лукса като политически инструмент в Близкия изток и Югоизточна Европа в периода 550-30 г. пр.н.е. Тя проследява как царският двор на Ахеменидите в Персия е използвал скъпоценни предмети като маркер на властта, определяйки стил на лукс, който е намерил отзвук в цялата империя от Египет до Индия. Разглежда се как източният лукс е бил възприет в ранната демократична Атина, която се е самоопределяла като заклет враг на Персия, и как той е бил адаптиран по иновативен начин, за да стане социално и политически приемлив. Накрая се изследва как Александър Велики разбива Персийската империя, за да постави началото на нова елинистична епоха, в която източните и западните стилове на лукс се сливат като част от един все по-взаимосвързан свят.

В съобщението за изложбата в сайта на Британския музей изрично се акцентира на присъствието на изключителното Панагюрско съкровище от България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: