Вицепрезидентът поздрави самодейците и читалищните дейци с празника им

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:50 / 01.03.2022
585
Днес празнуват сърцатите и отдадени хора, които пазят живи българските традиции, култура и дух и ги разпространяват. Хората, които посвещават свободното си време на таланта, изкуството, мечтите. Хората, които с дейността си внасят цвят и смисъл в делничното", това пише вицепрезидентът Илияна Йотова в поздрава си, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

"Вашата дейност ни държи будни за българското. В читалищата – традиционна сцена за българските самодейци, се събуждат хиляди нови светове, които привличат нашите деца и младежи", посочва Йотова и изтъква, че макар и на над 165 години читалището не принадлежи на миналото, а на бъдещето. "То е лек за душите ни в днешното тревожно и разделно време“, подчертава вицепрезидентът и призовава за по-голяма подкрепа от българската държава за читалищната дейност.

Илияна Йотова разговаря с председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Срещата се състоя на "Дондуков“ 2 в навечерието на празника. 

Дойнов подари на вицепрезидента сборник с литературни творби на самодейци в България, чийто брой надхвърля 100 хиляди души. Николай Дойнов запозна Йотова с подготовката за честването на 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов – български филолог, университетски преподавател, политик, будител с огромен принос за изграждането на културния облик на България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).