Вицепрезидентът в Пловдив: В рискова и необичайна среда сме

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
12:58 / 09.03.2022
1269
В рискова и необичайна среда сме, с много неизвестни, всяко правителство изготвя своя вариант за реакция. Трябва да знаем мерките, с които се гарантира сигурността на българските граждани, какво ще правим с бежанците, как ще живеем в следващите месеци, как ще се спре галопиращата инфлация, как ще бъде подпомогнат българския бизнес. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът Илиана Йотова, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Искаме да знаем цялостния план на правителството за приемане, настаняване и интегриране на бежанците, или трантизиращите, за да са готови всички институции, допълни Йотова.

"След няколко часа във Версай министър председателят ще защити позицията на България, но тя трябва първо да бъде обявена пред българското общество" - подчерта вицепрезидентът. 

Във връзка с бежанската криза посочи, че всички виждат, че всеки ден се предприемат различни мерки. Според нея обаче те не трябва да са на парче, а е нужно да се знае какъв е целият план на правителството. Направи съпоставка с ковид кризата и подчерта, че сега е много по-различна, защото освен хуманитарен проблем, има и криза с енергийните доставки. 

Йотова смята, че изкупуването на зърно е адекватна мярка и посочи, че и в други страни се предприемат подобни действия, защото в световен план 30% от пшеницата и 32% от ечемика са украински. 

Вицепрезидентът каза, че няма завишен интерес към българско гражданство от страна на украински граждани. "Процедурата е дълга. Имаме строго законодателство за приемане на бежанци, която се прилага още на границата. В такава ситуация трябва да мислим и за сигурността на българските граждани" - обясни Йотова. 

По отношение на специфичните санкции заяви, че е чула, че на този етап няма как да се откажем от доставки на газ. "Затова искам да чуя позицията, българското предложение, преди срещата във Версай" - подчерта Илиана Йотова.

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (2)

Още по темата (4522):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).