Вигенин за сегашната ситуация с Шенген: Залъгалка за наивници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
21:47 / 05.01.2024
1126
Въздушният Шенген е залъгалка за наивници. На час по лъжичка става ясно за какво става въпрос що се касаело споразумението с Австрия за т.нар. въздушен Шенген. Това каза зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Той обясни, че вече е публикувано решението, с което България и Румъния станаха част от Шенген по въздух и вода.

"Към него има приложение с две изявления - на Австрия, България и Румъния от една страна и от друга страна на ЕК. Изявлението е от името на правителството. Според това съвместно изявление България се ангажира без ограничения, при ускорена процедура, в рамките на 3 работни дни да се получава съгласие и да приема всички заявени за връщане емигранти, влезли и регистрирани в България, получили статут и заминали в Австрия. По официални данни само за 2022 г. това са над 9000 души, а ние сме се съгласили за 6000, за 2023 вероятно говорим за същите числа“, смята той.

Според него утрояването на силите на Фронтекс и финансирането за граничната сигурност с дронове и нови коли не е разписано в изявлението на ЕК.

"Само декларират, че ще продължат подкрепата, това е различно от засилена подкрепа. Вярвам само на това, което пише черно на бяло. Иначе: "Тати ми обеща колело, ама друг път“, на този принцип сме и с Шенген“, заяви пред бТВ Вигенин.

Според него Австрия нееднократно е заявявала, че няма проблем с България

"Днес се оказа, че се правят промени в законодателството за бежанците и се оказа, че интегрирането на бежанците ще е включено в плановете за интеграция на общините. Правителството оценява, че нямаме капацитет и целта на тази промяна е тези бежанци да бъдат пуснато по общините. Кметовете не знаят за тази промяна“, предупреди депутатът от БСП.

Виж коментарите (1)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев на среща с "Прозрачност без граници": Ще провед...
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...
Ето колко е средната заплата за март месец според данните на НСИ
С какво трябва да сме съгрешили, за да има право работодателят да...
НСИ с последни данни за инфлацията у нас
Главчев за казуса с пенсиите: Не може и те да са предизборен плак...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).