Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виктор Ценков: Радиолюбителите могат да окажат ценна помощ по време на кризи и природни бедствия
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 18.04.2023Коментари (0)782
© Фокус
Радиолюбителството е не само хоби, в него има и спортно-състезателна дейност. Българската федерация на радиолюбителите е лицензирана като спортна федерация. Това каза председателят на Българската федерация на радиолюбителите Виктор Ценков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

На 5 юни 1926 г. е основано Сдружение "Български радиоклуб“, който събира любители на радиото. Това е само една година след основаването на Международната радиолюбителска организация IARU, разказа той. Първата радиовръзка е осъществена през 1938 г. от Иван Джаков, който излъчва първото радиолюбителско повикване от територията на България.

Радиолюбителството има четири основни направления, обясни Ценков: късовълнова дейност, която е работата на честотите до 30 мегахерца къси вълни; ултракъсова дейност, която е от 30 мегахерца нагоре; скоростна телеграфия, която е вид спорт, и радиозасичане, което обединява умения за откриване на радиопредаватели, посредством използването на апаратура.

По време на криза и природни бедствия радиолюбителите често се използват като средство за комуникация при спешни случаи, когато е разрушена инфраструктурата на кабелни и мобилни оператори. В Българската федерация на радиолюбителите има и направление по бедствия и аварии. "Свързванията могат да станат с радиостанциите на ултракъси вълни, с директна връзка, която е на няколко километра, но с цел по-добра комуникация се инсталират мобилни ретранслатори. Ние сме особено гъвкави и може при нужда да се изнесе работното място с една радиостанция и една късовълнова система да се достигне до всяка една точка на света“, обясни Ценков.

Той посочи, че началото на това направление в радиолюбителството – за оказване на помощ при бедствия и аварии, специално в Турция е положено именно от българските радиолюбители. По време земетресението в Измир през 1999 г. е изпратен специален екип от радиолюбители от Кърджали за оказване на помощ в засегнатите райони. "Тогава турците видяха за какво може да се използва радиолюбителството, започнаха да го развиват и в момента турските радиолюбители са доста добре екипирани и реагират по време на бедствия и аварии“, поясни Ценков.

Федерацията провежда безплатни курсове за радиолюбители съвместно с Комисията за регулиране на съобщенията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: