Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виктория Петрова, БФЖ: Никой не е в безопасност, докато насилници и убийци се разхождат свободно по улиците 
Автор: Веселка Иванова 14:32 / 25.11.2023Коментари (0)618
© БФЖ
Европейски статистики сочат, че всяка трета жена страда от някаква форма на насилие. Това значи, че в България 1 милион жени са засегнати от този проблем всеки ден. Към момента страната ни не води официална статистика. Това би трябвало да се промени с влизането в сила на промените в Закона за защита от домашно насилие, което ще случи през януари месец 2024 година. Това ще позволи създаването на регистър на случаите и ще помогне да имаме по-голяма яснота относно мащабите на проблема и съответно да се създадат политики, които отговарят по най-добрия начин на контекста, който ние имаме в България. Това каза в предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ Виктория Петрова от Български фонд за жените.  

Тя се позова на неофициална статистика на неправителствения сектор, според която 20 жени от началото на 2023 година са били убити от мъже.  

"Най-често това са близки до тях съпрузи, партньори, приятели и синове. Тази статистика се води на база публикации в медиите. Тоест, преброяваме тези убийства, които стигат до медиите, но онези, които не стигат, няма как да бъдат преброени. Проблемът може да бъде много по-сериозен. В момента, в който с вас си говорим, това продължава да се случва“, обясни тя.

По думите й България е много назад в борбата с насилието срещу жени спрямо останалите европейски държави. Като една от причините за това Петрова изтъкна, че страната ни не ратифицира Истанбулската конвенция. Според нея това е най-всеобхватния документ, борещ се с насилието срещу жени: "През 2018 година тя "падна в жертва“ на някои крайно политически формации и то ден днешен, 5 години по-късно и десетки убити жени по-късно, страната ни е една от малкото в Европа, които не са ратифицирали Конвенцията“. 

Виктория Петрова бе категорична, че проблемът с насилието срещу жени не е частен, а обществен. 

"Никой не е в безопасност, докато насилници и убийци се разхождат свободно по улиците“, заяви тя.  

"Промени в законодателството вече бяха приети на два пъти през лятото. Предстои да видим как ще бъдат имплементирани. Със сигурност винаги може да е по-добре. Надявам се, че на депутатите и на институциите няма да им отнеме десетилетия преди да решат отново да преразгледат Закона за домашното насилие и да го направят по-добър и адекватен към контекста в страната“, коментира още Виктория Петрова.

Според нея е важно да се наблегне върху превенцията на насилието: "Да има кампании на национално ниво, подкрепа на пострадалите и не на последно място – преследване на насилниците и прилагане на закона с пълната му сила, а не да виждаме как убийци биват освобождавани срещу 5000 лева. 5000 лева не струват един човешки живот“. 

Тя призова хората да се присъединят към протеста "Нито една повече“ днес.

Протестът в София е от 17:00 часа пред Съдебната палата. В Пловдив – от 16:00 часа, отново пред Съдебната палата, във Варна – пред Общината от 17:00 часа и във Велико Търново – пред Съдебната палата от 17:00 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: