Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Винаги има надежда! Жена се събуди след 27 години в кома
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 24.04.2019Коментари (0)1082
©
Илюстративна снимка
Жена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), която е била тежко ранена в пътнотранспортно произшествие през 1991 г., е успяла чудотворно да се възстанови след излизането от 27-годишна кома.

Мунира Абдула, която е била на 32 години по време на инцидента, е претърпяла тежка мозъчна травма, след като колата, в която е пътувала, се е ударила с автобус, докато е била на път към училището на сина ѝ, за да го вземе от там.

Омар Уебаир, който тогава е бил на четири години, е седял на задната седалка на превозното средство заедно с нея, но е останала невредим, тъй като майка му го прегърнала точно преди инцидента.

Абдула, която е била возена от зет си, е останала сериозно ранена, но през миналата година е дошла в съзнание в германска болница.

Омар е разкрил за инцидента и за напредъка на майка си след години на лечение в интервю за базирания в ОАЕ вестник The National. "Никога не съм се отказвал от нея, защото винаги съм имал чувството, че един ден тя ще се събуди", посочи Омар пред изданието.

"Причината, поради която споделих нейната история, е да кажа на хората да не губят надежда за своите близки; не ги смятайте за мъртви, когато са в такова състояние", добави той.

"Майка ми седеше с мен на задната седалка. Когато видя задаващата се катастрофа, тя ме прегърна, за да ме защити от удара", уточни Омар.

Той е останал невредим, като е имал само синина на главата, но майка му в продължение на часове не е получила медицинска помощ.

Впоследствие Абдула е откарана в болница, а по-късно е била прехвърлена в Лондон. Там тя е била обявена, че се намира във вегетативно състояние - неконтактна, но в състояние да усеща болка.

След това тя била върната в Ал Аин, град в ОАЕ на границата с Оман, където е живеела, и е местена в различни медицински заведения в съответствие със изискванията на застраховката.

Тя е останала там в продължение на няколко години, като е била хранена през тръба и е останала жива. Тя е била подложена на физиотерапия, за да се гарантира, че мускулите ѝ няма да атрофират от липсата на движение.

През 2017 г. на семейството е било предложено да бъде отпуснато финансиране от правителството в Абу Даби, за да бъде преместена в Германия.

Там тя е претърпяла няколко операции, за да се коригират силно съкратените мускули на ръцете и краката, и е получила лекарства, които да подобрят състоянието ѝ, включително будността ѝ.

Година по-късно синът ѝ е влязъл в спор в болничната ѝ стая, което като че ли накарало майка му да се раздвижи.

"Тя издаваше странни звуци и аз продължих да призовавам лекарите да я прегледат, те казаха, че всичко е нормално. След това, три дни по-късно се събудих от звука на някой, който се обръщаше към мен по име. Това беше тя! Тя мълвеше името ми, летях от радост; в продължение на години мечтаех за този момент, а името ми беше първата дума, която тя каза", разказа Омар.

Тя постепенно е станала по-контактна, а сега може да чувства болка и да разговаря до някаква степен.

Има само няколко случая на хора, дошли в съзнание след няколко години - и дори тогава възстановяването може да бъде продължително.

Един забележителен случай на възстановяване е случаят с Тери Уолис, американец, който е участвал в автомобилна катастрофа, когато е бил на 19 години, и се е възстановил драматично след прекарани 19 години в почти вегетативно състояние. Смяташе се, че той е успял да възстанови мозъчна тъкан.

Бившият световен шампион от Формула 1 Михаел Шумахер претърпя тежка травма на главата при ски инцидент във Франция през 2013 г. Той беше поставен в медицински предизвикана кома в продължение на шест месеца, преди да бъде преместен в дома си в Швейцария, за да продължи лечението му.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: