Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виолета Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три години се създаде хаос
Автор: Екип Varna24.bg 21:42 / 12.05.2024Коментари (0)1522
©
"Хемус“ не е готова, защото през тези три години се създаде хаос. Това каза в ефира на bTV служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

"Бяха упреквани предишни правителства за начина на възлагане. Встъпвайки в длъжност, получих информация, че строителството продължава. Строи се по договорите, сключени по инхаус процедурите. Договорите са индексирани. По първия участък от Боаза до Дерманци се строи от началото на сезона. Изпълнени са 68%. По втория участък дейностите също продължават. Изпълнени са над 23% от строителните работи. По третия участък са изпълнени над 50%“, добави тя.

"Първият участък ще бъде завършен до края на 2024 година. Останалите участъци до Плевен ще бъдат завършени до края на 2026 година“, категорична е Виолета Коритарова.

"Хаосът трябва да бъде спрян. Продължаваме с договорите за текуща поддържка, за да може ремонтите да са планирани и извършвани своевременно. Ако не го направим, следващият регионален министър ще е в много трудна ситуация“.

Състоянието на пътищата

"Чакаме окончателния доклад за срутването на стената на магистрала "Струма“. Това срутване е причинено от хаоса, който е през последните години и липсата на пътно поддържане. Взехме мерки за останалата част от стената“, посочи служебният министър.

"Лошото състояние на пътищата се дължи на това, че три години няма договори за поддръжката им. Моето решение е да продължа прекратените процедури от предшественика ми за сключване на договори за поддръжка“.

"Говорих с колегите от АПИ. Разбрахме се комисиите да работят по правилата и прозрачно, за да няма съмнения в избора на изпълнители. Бих могла да кажа, че желанието ми е изборът да е реален и на най-добрата оферта“, каза тя и допълни, че няма да бъдат избирани фирми, близки до властта.

Има сключени договори с фирми за пътна поддръжка за регионите София, Кюстендил, Перник и Смолян. За другите региони процедурите са в ход.

"Почти всички пътища са за основен ремонт, защото три години нямаме текущо поддържане. АПИ ще направи план за извършване на ремонти. Той трябва да се изпълнява в съответствие с договорите, за да разчитаме на ремонтирани пътища преди края на летния сезон“, подчерта Коритарова.

"Не можем да обещаем, че всичко ще стане с магическа пръчка. Важно е да осигурим безопасно движение по нашите пътища, да се гарантира здравето. За ремонта на пътища е необходим голям ресурс. Предвидени са средства“, допълни тя.

Смените в ДНСК и АПИ

"Всеки министър има право да избере екипа, с който ще работи и ще бъде свършена неотложната работа. Смених шефа на АПИ, защото се запознах с одитния доклад, възложен от министър Андрей Цеков, в който са констатирани нарушения от страна на Ясен Йорданов“, коментира Виолета Коритарова.

"Одитният доклад е изпратен до АДФИ. Оттам потвърдиха резултатите от вътрешния одит. Ще бъдат сигнализирани съответните органи“.

Дунав мост

В началото на май огромна дупка на Дунав мост ни напомни, че мостът не е ремонтиран основно от неговото създаване през 1954 г. – вече 70 години.

"Въпросът е основателен. Пътищата ни трябва да бъдат проверявани планово и ремонтирани, за да не се стига до инциденти. Основният ремонт на Дунав мост ще започне в края на лятото. Има сключен договор с изпълнител. Стойността на ремонта е около 45 милиона лева. Надяваме се да бъде изпълнен в срок и да бъде качествен. Предстои издаването на разрешение за строеж“, уточни Коритарова.

Служебният кабинет

"Поканата за поста получих от Димитър Главчев. Имах колебания. Не приех веднага. След разговори с него приех поканата и ще дам всичко от себе си, за да може в периода на служебния кабинет да бъдат свършени смислени неща, необходими за обществото“, обясни тя.

"Работила съм в администрацията дълги години. Познавам я и отвътре и знам, че има много голяма експертиза, на която мога да разчитам“, посочи служебният министър.

"Никога не съм била партиен човек. Аз съм експерт и съм поканена в това си качество. С бившия министър г-н Андрей Цеков се разделихме, но в качеството ми на експерт и ръководител на Агенцията по геодезия“, коментира Коритарова и добави, че всеки министър има право да избира своя екип.



Още по темата: общо новини по темата: 255
30.03.2024 »
17.02.2024 »
23.01.2024 »
02.12.2023 »
24.11.2023 »
24.11.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Борба за влияние в Близкия Изток
Световна черна хроника
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: