Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виталий Кличко: Напълно е възможно Русия да нападне България
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 10.05.2022Коментари (12)847
©
Кметът на Киев Виталий Кличко даде интервю за Euronews Bulgaria. Според него е напълно възможно Русия да напдне и България. Той също смята, че икономическа и политическа дестабилизация на Украйна, ще се отрази и на българската икономика.



Благодаря Ви, че приехте поканата ни за интервю. Къде Ви намираме в този момент?


Намирам се на работното си място. 

Каква е обстановката в момента в Киев? Връща ли се украинската столица към нормалния живот?

Да, постепенно се връщаме към нормалния живот, ако това може да се нарече нормален живот. Все повече хора се връщат вкъщи. На гости е приятно, но вкъщи е по-хубаво. Въпреки ракетните обстрели, които продължават, се увеличава броят на хората, които се връщат. Като кмет на Киев, в моите задължения влиза опазването на спокойствието, живота и здравето на хората. Затова ги призовавам все още да не бързат да се връщат в града. Тук през нощта все още е в сила полицейският час. Има огромно количество блок-постове в столицата и в зоната около нея. Все още има и голямо количество взривоопасни предмети и мини. За голямо съжаление почти всеки ден ставаме свидетели на трагични случаи, при които хора се взривяват заради взривоопасни предмети, мини и снаряди, които останаха след обстрелите. 

Ако мирните преговори продължат да не се увенчават с успех, колко време ще можете да продължите да воювате и да се защитавате?

Ние ще защитаваме своята страна, своите семейства и деца до последна възможност. Не искаме да живеем в тоталитарна държава. Не искаме да живеем в диктатура. Не искаме да живеем в държава, в която правата на човека са потъпквани, където няма свобода на словото, свобода на медиите. Не искаме да се връщаме в Съветския съюз.

Ние виждаме своето бъдеще като демократична европейска държава. Всички трябва да разберат, че истинската причина за нападението срещу Украйна е само и единствено желанието ни да станем част от европейското семейство, да се превърнем в европейска демократична страна. Путин и Русия имат само едно желание – отново да създадат голяма руска империя, съветска империя. Още веднъж искам да подчертая за тези, които може би се съмняват и мислят, че войната е много далеч: част от тази съветска империя някога беше и България.

Няколко пъти нарекохте това, което се случва в Украйна, геноцид. Но някои световни лидери отказват да изрекат тази дума. Как ще коментирате това?

Мога да кажа, че много политици се опитват да бъдат "малко бременни“. От една страна осъждат военните действия в Украйна, а от друга – продължават да сътрудничат на Русия, продължават да заобикалят санкциите, продължават търговските си отношения с Русия. Точно на тях искам да кажа:

Днес светът е черно-бял. Или подкрепяте правата, принципите и ценностите, които Русия наруши и я осъждате и подкрепят Украйна, или подкрепяте Москва.

Всички търговски отношения с Русия, всеки цент или евро, които изпращате, не отиват в икономиката на страната, не се харчат за хората. Те се харчат за финансирането на армията, на войната с Украйна. Тук не може да бъдете "малко бременни“. Ако някой в Европа си мисли, че тази война не го засяга и се намира някъде далеч, той дълбоко греши. Тази война е най-мащабната от Втората световна война насам. Хиляди, десетки хиляди хора вече загубиха живота си. Колко още ще загинат не знаем. Нашата обща задача е да спрем кръвопролитията, да спрем тази война. Днес за голямо съжаление това зависи само от един човек – този, който започна тази война. Той се намира в Москва, в Кремъл. Всички знаем неговото име. 

Много страни в цял свят вече наложиха тежки санкции срещу Русия. Много държави помагат да Украйна с хуманиратна и военна помощ. Но достатъчно ли е това?

Това ще е достатъчно само когато войната приключи. Изключително съм благодарен на всички, които помагат на украинците, които ни изпращат хуманитарна помощ, които дават на бежанците временно убежище. Благодаря на тези държави, които помагат политически, икономически и с оръжия за нашата отбрана. Още веднъж искам да подчертая, че ние никого не сме нападали. Ние се защитаваме.  И ние помним и знаем кой е истински приятел на Украйна, приятел на мира в тези тежки времена.

Наистина оценяваме това отношение към нас, украинците. Защото ние всъщност не защитаваме само своите семейства и своите деца. Ние защитаваме всеки, който ни гледа сега. Ние защитаваме Европа. Ако международното право просто така се нарушава, никой не може да гарантира, че в един прекрасен момент няма да се реализира идеята за възстановяване на Съветската империя, в която някога беше и България. 

Защо обаче според вас светът отказва да предприеме по-тежки мерки срещу Русия?

Ние сме благодарни на тези страни, които вече наложиха тежки санкции и изпращат оръжия в Украйна. Обръщам се към онези, които дълго обмислят подобни стъпки.  Вашето колебание струва хиляди животи.

Вие все пак ще стигнете до това решение, но до тогава ще загинат още много хора. А най-важното е човешкият живот. Можем да възстановим домовете, пътищата, напълно разрушената инфраструктура. Невъзможно е обаче да върнем хората, които загинаха. Нашата обща задача е максимално бързо да сложим край на тази война. Има няколко метода за това.

Първият са икономическите санкции срещу Русия, която в никакъв случай не трябва повече да инвестира във войната и да поддържа своята армия. Друг метод е подкрепата за Украйна с оръжия. Политическата подкрепа за Украйна също е изключително важна, защото тази война е най-мащабната от Втората световна насам. Тя може да достигне всеки жител на Европа. Икономическата и политическата дестабилизация на най-голямата държава в Европа – Украйна – може да донесе дестабилизация в икономиката и политиката на целия регион. В това число и в България. 

Някои български политици се опасяват именно от това, че ако страната ни изпрати военна помощ на Украйна, Русия ще нападне нас.

Заедно сме по-силни. Това е страхлива позиция. Всички европейски страни се обединяват, всички демократични държави се обединяват в защита на мира. Неутралният статут на Украйна беше най-голямата грешка, която допуснахме. През 1994 година бяхме третата в света ядрена сила. 

На добра воля предадохме ядрените си оръжия и Русия беше една от държавите, които гарантираха териториалната цялост и независимост на Украйна.

Станахме свидетели на анексията на Крим, а руснаците твърдяха, че нямат нищо общо с това. Това беше лъжа. Лъжа бяха и твърденията, че в Донецк и Луганск няма руски военни. Но всички знаехме, че Донецк и Луганск се финансират с пари от разполагането на оръжия и пропагандата, която се разпространяваше. До последния момент не вярвахме, че Русия ще нападне Украйна. Но тя ни нападна. Днес чуваме и лъжите за специална военна операция за денацификация на Украйна. Ако някой вярва на обещанията на Русия, че няма да напада никого, трябва да знае, че това също е лъжа. 

Вече чуваме гласове от Кремъл за връщане на прибалтийските държави и аз съм сигурен, че в един прекрасен момент ще има такива гласове и по отношение на България.

Затова задачата да спрем войната е обща. Трябват съвместни усилия, икономически санкции и военна помощ, а ние сме готови да воюваме и да се защитаваме. Още веднъж – ние не защитаваме само своите деца и своето бъдеще. Ние защитаваме цяла Европа от тази агресивна политика, от политиката на агресора. 

Вие много пъти призовавахте да бъде наложено ембарго върху вноса на руски газ и петрол в Европа. Но след 2014 г., след анексията на Крим, когато цяла Европа беше наясно, че Русия е способна на военна агресия срещу Украйна, много държави увеличиха още повече своята енергийна зависимост от Русия. Как си обяснявате това поведение на европейските страни?

- Виждаме, че Русия използва енергийните си запаси като инструмент за шантаж и икономически натиск. Още веднъж искам да подчертая, че всяко евро, всеки цент, които изпращате в Русия, отиват не в икономиката и в хората. Тези пари отиват за подсилване на руската армия. За агресивната политика на Русия се ширят много легенди. Има хубава пословица за това – вълкът козината си мени, но нрава – не. В продължение на много години виждаме агресивната политика на Русия. Затова съм сигурен, че санкциите и подкрепата за Украйна са тази защита, от която се нуждаем.

В конкретния случай бих искал българските политици да преразгледат своята тактика. Защото на практика вашата страна също е заплашена от анексия. Ние не вярвахме, че Русия ще нападне Украйна. Вие не вярвате, че Русия може да нападне България, но това е напълно възможно. Виждаме последователността на действия от страна на Москва. И затова и украинците, и българите трябва да са наясно, че това всъщност е заплаха за всички демократични държави.




Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кличко се унесе нещо . България не е Украина . Предозиране
Aнонимен
на 10.05.2022 г.
0
 
 
Ще ти се!Но Путин не е толкова прост!2556
+3
 
 
Няма как русия да нападне НАТО,щото само за 3 дена ще ги изринат до масква.Те загубиха от десетократно по-малка армия,НАТО ще нападат.Смешки на поразия
Aнонимен
на 10.05.2022 г.
-3
 
 
Напълно е възможно , ако продължаваме "тайно" да изнасяме оръжие за Украйна !!
-1
 
 
Плещиш глупости,боксьорче!Мислиш ли,че раша,ще даде повод на НАТО?Май боя в кратуната ти е дошъл в повече...
За кого е детската площадка в Цар Симеоновата градина? За деца или възрастни? Онова,което видях на 14.04.ме възмути много ,но изглежда само мен !
на 10.05.2022 г.
-1
 
 
Този да си гледа бокса и Киев и стига да всява страх в българина!!! Никъде до сега не съм виждала по време на война да има километрични опашки за купуване на пощенски марки!....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: