Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Vivacom: Освобождаването на 5G честотите ще отключи 800 млн. лв. инвестиции
Автор: Екип Varna24.bg 17:34 / 29.05.2019Коментари (2)1511
© Reuters
Освобождаването на честотите за 5G и предлагането им на операторите на разумна честота в следващите 3-4 години ще отключи инвестиции от индустрията в размер над 800 млн. лева.  Това коментира по време на събитие за журналисти главният изпълнителен директор на Vivacom Атанас Добрев.

“В момента работим с Комисията за регулиране на съобщенията и с Министерството на транспорта и се надяваме това да доведе до лицензи за 5G през следващата година", коментира Добрев.

Той обаче е категоричен, че новото поколение мобилни мрежи трудно би могло да навлезе, без у нас да се направи промяна в строителното законодателство.

“В момента има тенденция към обръщане на политическата воля и разпознаването на това, което преди три години повдигнахме като въпрос. Имаме плаха надежда, че това също ще се промени. Освен лицензите, действително трябва улесняване на режима за поставяне на нови технологии на съществуващи сайтове. Това е по-голям проблем за навлизането на 5G в България дори от търговската война", коментира Добрев.

Той разясни, че в момента четири онсновни честотни обхвата имат някакъв проблем. При 700 MHz, който ще бъде покритието на 5G на широки територии, движение няма. “Ако продължи да се работи по начина, по който се работи в момента, преди 2023-2024 г. тази част от спектъра няма да бъде освободена", твърди Добрев.

При 800 MHz, който ще се ползва по-скоро за 4G мрежата, има надежди за освобождаване на спектъра към края на 2020 г., а при по-сериозна работа, потенциално през 2021 г. на него може да има реално 4G.

“При 1800 MHz има 20 MHz, които са заети от две компании, които реално погледнато нямат клиенти и не инвестират, но заемат честотен ресурс. Тук чакаме решение също около 2021 г.", обясни Атанас Добрев.

В частта от 2600 MHz КРС даде временни честоти на трите оператора и от юли месец тази година те ще могат да стартират 6-месечни тестове, включително и търговски, на 5G.

“Надяваме се в началото на следващата година тази част от спектъра да бъде предложена на разумни цени", посочи Добрев. “Надяваме се в рамките на тази година да станат три неща - да бъде освободен остатъчният спектър, да бъде позволено да се използва за 5G, защото в момента не е, и да бъде сложена цената му на разумно ниво. В резултат от това може би някакво търговско 5G покритие ще има в някакъв момент догодина. Колко бързо ще е това 5G покритие, зависи от това дали ще има промяна в строителното законодателство през 2019 г."

Същевременно търговската война между Съединените щати и Китай може да има отражение и върху България, ако се задълбочи и това засегне свободното движение на технологии, с което светът е свикнал. “Ако търговската война се задълбочи, тя ще засегне и България и ще станем свидетели на по-бавно развитие на технологиите", категоричен е Добрев.

“За мен всяка пречка в търговията води до намаляване на ползите за двете враждуващи страни", обясни той, допълвайки, че задълбочаването на конфликта ще засегне интегрираните световни доставки на технологии и ще фрагментира сектора.

По думите на Атанас Добрев, цитирани от "Инвестор", този сценарий ще доведе до по-бавно развитие на икономиките, на иновациите, ще намали конкуренцията в 5G, както и темповете на целия технологичен прогрес.

Във връзка с търговската война, на въпрос дали Vivacom планира да предлага нови модели смартфони от Huawei, Добрев коментира: “Докато са в този рестриктивен режим и докато Google е принуден да не дава достъп до услугите си, нови модели от Huawei просто няма да има. Защо да предлагаме нещо, което потребителите няма да могат да ползват?".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 30.05.2019 г.
+1
 
 
""Ако търговската война се задълбочи, тя ще засегне и България и ще станем свидетели на по-бавно развитие на технологиите", категоричен е Добрев." - по-бавно от това което се случва в момента: няма как да стане и по-скоро ще ни позволи да ги настигнем... И явно пича не чете новини или поне не говорил спредставители на Huawei : "Докато са в този рестриктивен режим и докато Google е принуден да не дава достъп до услугите си, нови модели от Huawei просто няма да има. Защо да предлагаме нещо, което потребителите няма да могат да ползват?". Дори все още p20 и p30 са върхови телефони и повярвайте повечето хора ще искат да сменят телефона с подобен на същата марка , а и си има фенове на тази марка... Така че да кажеш нещо подобно е някак си нелепо...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: