Вижте чисто новия четирилентов път край морето!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:38 / 16.06.2018
3593
Завърши изграждането на второто платно на път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие, и на директното трасе на обходния път на Ахелой. С пускането на движението преди началото на активния туристически сезон значително се улеснява трафикът и се повишава безопасността на движение. Новите пътни отсечки бяха открити вчера от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, а преди пускането на движението бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване. 

"Завършихме работата почти пет месеца предсрочно според поетия ангажимент и без компромис с качеството. Днес откриваме може би най-дългоочакваната отсечка по цялото Черноморие, която е важна за туризма и за безопасността на пътя", каза министър Нанков по време на церемонията.

Премиерът Борисов и регионалният министър призоваха водачите за внимание и спазване на правилата. Министър-председателят съобщи, че се очаква обжалванията по отчуждителните процедури от собствениците на имоти да завършат през август и тогава да започне строителството на последния участък от пътя Слънчев бряг - Бургас – обходния път на Поморие. Той трябва да бъде завършен до следващото лято.

Новото 4-лентово трасе от пътя Слънчев бряг – Бургас е с обща дължина над 9 км. От тях 4,4 км са обходния път на Ахелой, а 4,7 км е реконструираният участък между Ахелой и Поморие. Проектите са изпълнени със средства от републиканския бюджет и инвестицията е за близо 45 млн. лв. с ДДС.

Първокласният път I-9 е от изключително значение за Бургаския регион и с целогодишен интензивен трафик. През 2017 г. средно на денонощие в участъка между Слънчев бряг и Бургас са преминавали 19 327 моторни превозни средства. От тях 16 773 са леките автомобили, 1978 са товарните превозни средства, а 370 са автобусите, сочат данните от преброителния пункт в близост до Равда. През миналата година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по отсечката са преминали 36 057 моторни превозни средства.

Обходният път на Ахелой е по изцяло ново трасе и на него има две големи съоръжения. Едното е пътен надлез на общински път, който преминава над трасето на път I-9 и осъществява връзка между Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена и пътна връзка с кръгово движение, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас.

Реконструираният 4,7-километровия участък от път I-9 Поморие-Ахелой между 212-ти и 217-ти км вече е с две отделни платна с по две ленти за движение в посока. В участъка има 11 малки съоръжения. Трасето пресича две защитени зони по "Натура 2000“ и поради това са изпълнени редица еко мерки, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Изградени са водостоци, монтирани са огради за земноводни и влечуги. В защитена зона "Поморийско езеро“ е изградена специална ограда дълга 5,6 м и висока 1,2 м. Шумозащитни огради от двете страни на пътното платно са поставени при къмпинг "Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).