Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте изключителната история на починалия Игнат Канев
Автор: Екип Varna24.bg 22:12 / 15.07.2020Коментари (0)1639
©
Обръщение от името на Димитрина Канев, Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев по случай кончината на изключителния човек и българин Игнат Канев: "С дълбока скръб семейството на Игнат "Иги“ Канев обяви неговата кончина на 12 юли, на 93-годишна възраст. Роденият в България лидер в сферата на строителството на недвижими имоти, чийто филантропски и граждански принос му спечелиха най-високите отличия на страната му, издъхна в покой от възрастта си в дома си, заобиколен от най-близките си.

Той ще липсва много на съпругата си Димитрина (Диди), най-добър приятел, която бе любовта на живота му, на децата му - Ана-Мария (Майкъл) и Кристина (Жан), както и на внучките - Игнатия и Емануел, на дъщеря му Хайди, на техните деца Джесика (Марко) и Катарина, както и на тримата му правнуци. Опечалени са и брат му Симеон, заедно с много племенници, всички те живеещи в България.

Житейската история на Иги е изключителна, но по същество това е една характерна история за успех на канадски имигрант. Роден през 1926 г. в земеделското село Горно Абланово в Североизточна България, като средния син от общо седем деца, той е изпратен в Австрия на 14 години, за да работи в градина за зеленчуковия пазар и за да издържа семейството си по време на Втората световна война, когато България е политически съюзена с Германия.

През тези десет години в Австрия (тогава Германия), въпреки че издържа семейството си, той успява да започне свой собствен бизнес в областта на пазарното градинарство. Заминава за Канада през 1951 г., след като научава че българският комунистически режим връща в родината изселниците. Неспособен да напусне Австрия с постъпленията от продажбите от бизнеса си, той го продава на българското антикомунистическо правителство в изгнание, очаквайки плащане при пристигането си в Канада. Вместо това, обстоятелствата го принуждават да започне живота си без пукната пара.

Той се издържа като мие коли, чинии и подове, докато живее в един гараж през първите няколко месеца след пристигането си в Канада. Скоро намира строителна работа в района на Лейквю, Мисисага, при корпорацията "Шип“.

Въпреки че му липсва официално образование и умения по английски език, той с умиление разказва по-късно че нито едно от двете не е необходимо за боравене с метла или вдигане на 65-кг строителни елементи (което е подвиг за мъж с тегло 60 килограма и височина по-малко от 170 см).

Иги е изключително трудолюбив и в резултат на това, в рамките на една година от пристигането си в Канада, успява да спести достатъчно пари, за да напусне работата си, да купи парцел и да построи първата си къща. Той основава Канев Кънстракшън ( Kaneff Construction) през 1956 г., възползвайки се от следвоенния бум на крайградските жилищни сгради, по-късно бизнеса му се разраства в сферата на високоетажното строителство на кули и в крайна сметка в разработването на търговски имоти.

Счита се че той е човекът, който е оформил облика на централните зони на Мисисага ( Mississauga ) и Брамптън ( Brampton ) чрез характерните си емблематични високи бели кули, построени с светкавична скорост през 70-те и 80-те години. Името му е широко признато в голф индустрията за това че успява да повиши стандарта на публично достъпния голф през 90-те години с откриването на Голф клуб & Конферентен център Лайънхед ( Lionhead Golf Club & Confrence Center).

Приносът на Иги Канеф за разработването на недвижими имоти е съпоставим само с мащаба на огромните му филантропски дела. Дарението му в размер на 2000 долара за бъдещата болница в Мисисага ( Mississauga ) през 1955 г., най-голямото от частно лице по онова време, дава искрата за неговата истинска и постоянна филантропска ангажираност в продължение на 65 години. Лично, а впоследствие и чрез Благотворителната организация Игнат Канев ( I. Kaneff Charitable Organization ) основана от съпругата му през 1986 по повод на неговия 60-ти рожден ден, той и семейството му даряват това което в днешни дни би се равнявало на десетки милиони на различни образователни, граждански, спортни и здравни организации. Поради обстоятелството, че не е успял да получи високо образование по причини извън него, той силно се привързва към университетите, както и към организациите, подпомагащи интелигентни хора с финансови затруднения, от които най-изявената е Къмюнити Ливинг.

Университетът в Торонто, Йоркския университет, Юридическия университет в Осгуд Хол и Русенския университет в България са някои от безбройните организации подпомогнати от него. Като признание за многобройните си бизнес постижения и филантропски принос, той е награден с Ордена на Канада и Ордена на Онтарио. Получил е три степени доктор по право (от Университета в Торонто, Йоркския университет и Русенския университет в България) и почетна степен от Колежа Шеридан, Мисисага.

Иги е и дарител на университетската многопрофилна болница в Русе, която носи и неговото име.

Измежду многото други награди, той е обявен за бизнесмен на годината за Мисисага и Брамптън, гражданин на годината на Мисисага и е получил много други отличия в Канада и България, включително диамантения юбилеен медал на кралица Елизабет II, медал Канада 125, наградата за житейски постижения на Федерацията на доставчиците на жилища под наем на Онтарио, и орден Стара планина - най-високото гражданско отличие на България.

Едно от специалните му качества беше способността на Иги да вдъхновява, подкрепя, подтиква и насърчава хората около него да достигат по-високо и да постигат повече. Искрено се интересуваше от житейския път на хората, предвид че бе самоук, изучаващ цял живот историята и геополитиката.

Той беше изключително любознателен, запален голфър, вечен оптимист, който ценеше усърдната работа, почтеността и подпомагането на търсещите подкрепа по пътя си. Той беше много горд с това че е канадец, набожен човек, силно обичащ България и дълбоко отдаден семеен човек.

Вместо цветя, желаещите могат да се направят дарения на Трилиъм Хелт Партнърз (Trillium Health Parters – бившата Болница Мисисага), където Иги направи първото си значимо благотворително дарение. Иги ще бъде погребан в частна погребална церемония на гробището Глен Оукс.

Поклонението ще се извърши в сряда на 15 юли и четвъртък на 16 юли от 16:00 до 21:00 ч. в Голф игрище & Конферентен център Лайънхед в Брамптън".

Димитрина Канев,

Кристина- Мария Канев,

Анна- Мария Канев








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: