Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте конкретните дати за скока в таксите на банките и как да облекчим удара?
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 18.09.2023Коментари (0)710
©
Банковите такси в България не спират да растат, като в момента те са основният източник на печалби за родните финансови институции, компенсирайки по-малките постъпления от лихви. Заради това нарастващо бреме за хората новината, че от 1 септември банките в България задължително трябва да предлагат базова сметка без такси, привлече голям интерес.

Промяната бе одобрена през Закона за държавния бюджет за 2023 г., по предложение на финансовия министър Асен Василев. Той обяви, че се е договорил предварително с банките за това, като част от идеите му всички заплати на големите фирми да минават по банков път. Според експерти обаче тази базова сметка няма да облекчи особено гражданите, а банките ще прехвърлят загубите от от тези задължителни безплатни услуги върху другите си клиенти.

Как хората могат да се възползват?

За да има ефект от въведеното облекчение, пенсионерите, работещите физически лица и студентите трябва да си открият платежна сметка за основни операции, като преди това са закрили активните си банкови платежни сметки, ако те са повече от една.

Възможността за безплатни банкови услуги важи само по т.нар. "платежна сметка за основни операции". Тя задължително трябва да се предлага от всяка банка, която оперира в България, от 2016 г. насам. Въвеждането ѝ бе във връзка с европейска директива. Таксите по въпросната сметка са регулирани от Българска народна банка и са доста под тези за стандартна разплащателна сметка – между 1 и 3 лв. спрямо 3 и 7 лв. за обслужване на стандартна разплащателна или друга сметка.

В същото време обаче откритите в България подобни сметки са пренебрежимо малко. Според проверка на Асоциация "Активни потребители“ от 2018 г. банките не дават особено информация за тях на клиентите си и промотират основно стандартните си разплащателни сметки с по-високи такси. При опит да се открие сметка с намалена такса, някои служители на банки дори твърдят, че не предлагат подобни, въпреки че са задължителни.

За да се възползват от влизащите в сила от 1 септември безплатни банкови услуги, физическите лица трябва да си открият такава сметка в избрана от тях банка, т.е. това облекчение не започва да важи автоматично. Тази сметка ще се обслужва безплатно, стига по нея да постъпват и се съхраняват средства от заплати, пенсии, помощи и обезщетения за социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти.

Условие за използването на такава сметка е лицето да няма друга такава платежна сметка в друга банка или да няма повече от една стандартна платежна сметка. Чрез сметката за основни операции могат да се извършват услуги като внасяне на средства по сметката, теглене на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни операции на територията на страната в левове. Обикновено в случаите когато към сметката има и дебитна карта – от нея не може да се теглят пари от гише или банкомат в друга държава.

Според текстовете в Закона за платежните услуги и платежните системи всяка банка е длъжна на уебстраницата си да публикува информация за въпросната сметка. Справка на Economic.bg там показва, че базовите платежни сметки обикновено са съпроводени и с още някои ограничени функционалности.

В някои банки например сметката не може да се открие онлайн, както се случва с някои други, а е задължително да се случи на място в клон на банката. Според други условия по платежната сметка за основни операции тя не може да се използва за погасяване на потребителски и ипотечни кредити. Също така – тя може да бъде откривана само в левове и по нея не се предлага овърдрафт.

Средства от въпросната сметка на територията на България ще могат да се теглят както от банкомати на съответната банка, така и от ATM устройства на други банки. Безплатно ще бъде обаче само тегленето на средства от банкомати на обслужващата банка.

По сметката могат да се извършват неограничен брой платежни операции. Лимит на средствата, които може да се съхраняват по сметката, няма. В някои банки няма и минимална сума за откриване, докато други поставят праг от 10 лв.

Безплатно за сметка на какво?

Още по време на гласуването на промените в парламента, които освобождават от такси в посочените случаи, някои депутати предупредиха, че няма безплатен обяд и банките ще прехвърлят тази тежест върху други свои продукти и услуги. Така в навечерието на 1 септември, когато промените трябва да влязат в сила, справка на Economic.bg показва, че от края на лятото и началото на есента почти всички банки повишават някои свои такси.

Те се отнасят както за откриване на сметка, внасяне и теглене на пари в брой, издаване на извлечение и т.н., като засяга както бизнес клиенти, така и физически лица. Освен просто повишаване на таксите, тарифите се усложняват и вече стойността им е различна в зависимост от размера на сумите или според това дали се обслужва титуляр или негов пълномощник.

Обединена българска банка например повишава някои свои такси от 15 ноември. При Банка ДСК промените влизат в сила от 1 септември, при Пощенска банка – от 29 август, при Централна кооперативна банка – от 29 октомври.



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: