Вкарват роми в Комисията срещу дискриминацията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
10:05 / 29.04.2011
2260
Роми да влязат в състава на Комисията за защита от дискриминация обмисля властта. Това обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който отговаря в кабинета за интеграцията на малцинството. Той самият е назначил вече ром в кабинета си и смята, че е добре такива да има и в комисията. Мандатът на сегашния състав на КЗД изтече още миналата година, като се очаква новите предложения ще влязат в парламента след Гергьовден. От всичките 9 членове на комисията 5 се избират от парламента, а 4 от президента.

Страната ни е загубила "златно време" за реални политики към ромите и твърде малък процент от тях са действително интегрирани, коментира Цветанов на кръгла сама за ромската интеграция вчера. Нарочна проверка показала, че парите, предоставяни на неправителствени организации, са използвани за всичко друго, но не и за интеграция.

ЕС се готви да приеме специална рамка, която ще определя и новите национални политики на страните. До края на годината ще се изработи и кризисна карта на районите с най-много роми, която ще показва къде трябва да се насочат парите, поясни Доминик Бе, който представи позицията на ЕК в дискусията. Заради липса на капацитет при използването на европарите обаче те вероятно ще се управляват от международни организации или агенции, а не от местни НПО, както е в момента.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Градушка удари Тетевенско, унищожена е земеделска продукция
Свиленски: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ
Божидар Божанов от ПП-ДБ: Много грешки направихме
Проф. Чуков: Ако Палестина и Израел бяха в Европа, до 5 години ще...
Сериозни промени в разписанията на влаковете
Теодора Крумова, програмен директор на Център за междуетнически д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).