Владимир Иванов: Икономиката и пазарът не искат политически катаклизми, те искат да си работят спокойно

Автор: Веселка Иванова
Коментари (0)
13:46 / 02.09.2023
641
Нямаме никакво основание да се притесняваме за обезпечеността ни с продоволствия. Това каза в предаването "Нюзрум" на Радио "Фокус" председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. "Това, което трябва да направим, е да потребяваме по-разумно, по-информирано, съответно да не способстваме да се случват лоши пазарни практики. В никакъв случай да не пазаруваме на всяка цена, особено там, където не са спазени видимо хигиените изисквания, съответно да наблюдаваме пазарния играч, който ни продава стоката, какво представлява - дали се прави на земеделски производител, дали е земеделски производител, дали трябва да си даваме парите. Потребителят има много голяма сила и просто трябва да я употреби. Няма място за безпокойство", каза Иванов.

По думите му, ние трябва да повишим нашето качество на работа, доста по-ефективни да сме като народ, държава, правителство, всички ние сме заедно. Всеки един българин може да спомогне да станем по-ефективни и затова и участието на всеки един от нас е важно.

От народните ни представители зависи да имаме една по-добра конкурентна среда, един по-добре действаш пазар и една по-добре действаща икономика, смята още Владимир Иванов.

Според него, пазарът у нас е абсолютно нормален, свободен, има всякакви стоки . Няма дефицит и пренасочване на пари от един сектор в друг. В момента конкуренцията работи и сблъсъкът си е чист.

"И това е следствие на европейския пазар, а ние сме част от него. А това, че няма достатъчно български домати е проблем съвсем друг, това е проблем на нашето производство, на нашата организация на труда, на нашата производствена практика ако щете, начина на взаимодействие на нашите социално-психологически особености, че не можем да работим заедно, че се мразим, че алчността е повече от добротата и т.н."

"Не е пазарен проблем, че точно български производители искат да си вдигат цената и започваме да говорим глупости, че и с гръцкия домат ще стане така. Еми не. За съжаление и Гърция, и Турция имат много по-голямо производство, и няма как цената да отиде в небесата. Няма да отиде цената в небесата, обаче понеже нашият пазар е слабо платежоспособен, ще търсим нискокачествена стока, от цялата работа ще потребяваме по-нискокачествени стоки, които да са по-евтини", каза още Владимир Иванов.

Той обясни още, че при сезонното предлагане има момент, в който се насища пазарът до такава степен, че цената се срива рязко надолу, и обратното. И това е всеки ден. Тези стоки са бързоразвалящи се и не може да се съхраняват и затова се поддават на такива вариации.

Иванов посочи още, че в момента при маслото имаме цени надолу, кашкавалът и сиренето задържат равнищата и продължават да слизат надолу. 

"И в един момент някой ти разправя за страшни скокове, не, няма ги тия скокове. На някой така му се иска да всява паника в населението. Дано народните представители наистина да имат разум и да вземем малко да заживеем нормално, защото икономиката и пазарът не искат политически катаклизми, те искат да си работят спокойно", добави Владимир Иванов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Отпускат първоначално 100 млн. лева за изграждането на Национална...
Уникален случай за българите: Имат собствено жилище, но въпреки т...
Главчев за разчистването на терена за детската болница: Изпълните...
Енергийният министър: Ядрената енергетика остава основен приорите...
Митничари пипнаха македонец с 21 кг. амфетамин на ГКПП "Гюешево"
Някои държавни служители взимат заплати от над 6000 лева – вижте ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).