Владислав Горанов: С новите касови апарати ще се намали до нула възможността от избягване на отчитането на обороти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:34 / 02.11.2018
2106
Основният проблем и притеснение, които трябва да имат стопанските субекти, са свързани с това, че новата система за отчетност на оборотите, която вкарваме, ще намали до нула възможността от избягване на отчитането на обороти. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира предстоящата подмяна на касовите апарати у нас.

Както съобщихме в началото на декември на пазара ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания. Към момента за изпитване в Българския институт по метрология (БИМ) вече са предадени 12 модела фискални устройства, като се очаква те да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа до 40 дни.

Според НАП сроковете в законодателството, които изискват всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 г., а всички нерегистрирани по ДДС да направят същото до края на юни идната година са изпълними, ако всички заинтересувани страни започнат подготовката веднага, стана ясно на  среща в НАП с БИМ, мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации.

Заради годишни загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи основно в заведения за хранене и развлечения и обекти по курортите беше променено законодателството и бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП,  всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение. Според новите правила служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се в търговския обект с него. Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).