Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Властта се впрегна заради екшъна с мигрантите: 1264 гранични полицаи повече, но ще отнеме години. Защо?
Автор: Петя Кузева 17:11 / 11.03.2024Коментари (0)1852
©
България може и да започне да разполага с още 1264 гранични полицаи, но кога?

Ще отнеме поне 3 години, за да се запълнят тези щатни бройки, като това е най-оптимистичният сценарий според дългогодишни ръководители в МВР. Това е дългосрочен процес и "Фокус" обяснава защо.

В началото са законодателните промени

Трябва да се измени Законът за администрацията, защото той е фиксирал точния брой служители, който не може да се изменя. Освен със закон.

Основните двигатели в Народното събрание се задействаха след екшъните с мигрантите в центъра на София от последните дни

Радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите предложиха председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Още в понеделник сутрин и само часове, след като мирният протест "Вън мигрантите от България", наводни центъра на столицата, в деловодството на Народното събрание бяха внесени спешно два законопроекта, с които се увеличава капацитетът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена.

Увеличаването на щатната численост дава възможност за ефективно изпълнение на функциите на МВР - неоспорим факт

"Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предпиемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на ГДГП за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност", пише в мотивите на законодателите от 49-ото Народно събрание.

Предварителната оценка за въздействието в промяната в Закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията включва промяна на един единствен параграф, а предварителната оценка на въздействието сочи.

"Заинтересовани групи са голяма част от българските граждани. Приемането на законопроекта не е свързано с допълнителни финансови средства. Няма необходимост от осигуряване на средства за 2024 г., като разходите за заплати ще бъдат заложени в бюджета за 2025 г., а в частта за 2024 г., ще бъдат от бюджета на МВР. В резултат на приемането на законодателната инициатина няма да възникне необходимостта от промени в други актове". 

Внесеният днес Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи с мотиви към него и предварителна оценка на въздействието е подписан от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Рая Назарян, Анна Александрова, Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Ертен Анисова.   

Това касае охраната на бежанските центрове 

"С настоящия законопроект предлагаме изменение в закона за Министерството на вътрешните работи, като се вменява задължение на органите на МВР чрез съответните си структури да охраняват всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците и местата, където има настанени лица по смисъла на Закона за убежището и бежанците.

В досегашната уредба съществуваше възможност МВР да сключва договор с Държавната агенция за бежанците за охрана от полицейски органи, но предвид възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР да охранява всички центрове за настаняване на чужденци. Считаме, че предложението цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове с оглед на предотвратяване на бъдещи инциденти. Поредицата от събития, в които участват български граждани и чужденци, предизвика широк обществен отзвук и недоволство в обществото. В тази връзка предлагаме законодателна промяна, като цели да осигури сигурност и спокойствие в обществото на обществения ред в страната", пишат вносителите от ГЕРБ и ДПС.

В предварителната оценка на въздействието е описано, че приемането на законопроекта не е свързано с допълнителни финансови средства, няма да възникне допълнителна административна тежест и не се въвеждат нови такси или други тежести за членовете на гражданското общество. 

Предложението е на МВР и от преди месеци

"Работим в синхрон с Държавната агенция за бежанците. Досега не е имало никакъв проблем. Ще направим предписания, ако се наложи, ще сменим тази охрана вътре със сили на МВР, но това вече е решение на Министерски съвет", уточни директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов пред "Фокус" във вечерта на масовия протест "Вън мигрантите от България".

Главният секретар на МВР Живко Коцев добави: "Работим в тясна комуникация с ДАНС, ДАБ и другите структури, ангажирани с правоохраняването. Желанието на ръководството на ДАБ е охраната да се поеме от полицейски служители. Направили сме разчет, финансова обосновка и очакваме решение на Министерския съвет дали ще се съобрази с нашето становище. Охраната излиза много по-скъпо отколкото частните охранителни фирми", ясен бе Коцев.

До неотдавна: Гранична полиция имаше 10% недокомплект, т.е. над 700 вакантни длъжности 

"Най-важният компонент е човешкият ресурс – точно нашите колеги, живата сила, граничните полицаи. Много направихме, за да попълним състава си, тъй като имахме над 10% недокомплект, т.е. над 700 вакантни длъжности – поредица от конкурси, презентиране на нашата дейност пред обществото така, че да привлечем все повече хора, които да искат да работят в "Гранична полиция", млади хора. И се получи, това беше успешно", разкри цифрите в специално интервю пред "Фокус" директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов само седмица преди инцидентите с българи и чужденци в София.

На последния конкурс "Гранична полиция" избира за всяко място от трима кандидати

"Многократно казвам, че на последния ни конкурс, за който обявихме рекордни над 200 бройки – това се случва много рядко в МВР, тъй като е огромно количество свободни бройки, трудна процедура за конкурс, трудна е прогнозата дали ще се явят толкова кандидати въобще, колкото бройки сме обявили, но за наша радост, и фокусът, и резултатите ни, и презентирането на нашата дейност доведоха до там, че над 600 души подадоха документи, т.е. ние избираме за всяко място от трима кандидати.

През тази година това нещо ще продължи, но към момента капацитетът ни е почти запълнен, т.е. на санитарния минимум свободни места имаме. През месец май поредният випуск ще влезе на обучение в полицейското училище в Пазарджик и ние веднага след това ще направим преглед на овакантилите се през това време бройки, тъй като колеги напускат, пенсионират се и т.н., и ще обявим нов конкурс, като от тук нататък ще се стараем да сме попълнили щата си", обясни директорът на ГД "Гранична полиция". 

Процесът по обучението и назначението на 1264 нови гранични полицаи ще отнеме от 3 до 4 години 

"Отделно от това ще искаме от правителството и от парламента да увеличат щатните бройки за "Гранична полиция" с още 1264, но това е една средно срочна и дългосрочна мярка, тъй като дори да успеем да се преборим и да бъдат отпуснати, това трябва да бъде подсигурено с бюджет. Също така трябва да бъдат обявени поредица от конкурси и тези служители да бъдат назначени, да бъдат обучени преди да се влеят в нашите редици. За да се влеят 1200 души, горе-долу ще отнеме 4 години, но все пак искаме да дадем началото на този процес, който някога да бъде продължен", каза гл. комисар Антон Златанов.



Още по темата: общо новини по темата: 442
25.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: