Внесоха промени в приема на деца в детски градини и подготвителни групи във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:21 / 14.04.2021
3891
Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри Общинският съвет на днешното си извънредно заседание. Добавени са допълнителни критерии, които целят по-висок обхват на децата, живеещи в прилежащите на детските градини райони, както и разширяване на социалния характер на изискванията.  

Водещ остава принципът на уседналост, но варненчетата, чийто постоянен и настоящ адрес съвпадат, ще получават допълнителни точки. Бонус точки ще се дават също на момчетата и момичетата, посещавали яслена група   към същата детска градина.

С предимство ще са и децата, чиито братя и сестри посещават същата детска градина/училище към 15 септември на идната учебна година и са в района на обхвата на детското/учебното заведение. Този критерий фигурираше и досега, но имаше изискване за уседналост 2 и повече години, което ще отпадне с приемането на промените в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, подготвителни полудневни и целодневни групи към училищата на територията на община Варна.

В настоящата пандемична обстановка, освен на деца с двама работещи родители, допълнителни точки ще се дават и на малчугани, чиито майка и баща са регистрирани в Бюрото по труда с право на парично обезщетение. Деца с неизвестни родители също ще бъдат с предимство при прием в детската градина.

За улеснение се въвеждат промени и при документите за доказване на критериите. Вече няма да се изискват копие и оригинал (за сверка) на удостоверение на постоянен/настоящ адрес на детето, а това ще се проверява по служебен път.

Приемът за ясли, градини и подготвителни групи в училищата започва на 10 май 2021 г. Регистрацията на електронни заявления за кандидатстване ще продължи до 30 май, а първото класиране ще бъде обявено на 7 юни.

За учебната 2021/2022 г. за прием в яслена група са обявени 386 места, а за първа възрастова група – 2 136 места. В 16 общински училища ще се приемат деца в подготвителна група – 5- и 6-годишни, като свободните места са 503 в 26 групи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...
Тя е обвинена, че е убила баба си с 54 удара с кухненски нож, а с...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
Заредете се с търпение, ако пътувате към Варна! Задръстването на ...
Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).