Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внесоха законопроект срещу продажбата и употребата на райски газ
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 26.07.2022Коментари (0)919
©
Омбудсманът внесе в парламента законодателна промяна срещу продажбата и употребата на "райски газ“ от деца

Омбудсманът Диана Ковачева днес внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата от деца на райски газ – чл. 5б, нова ал. 5.

Ден по-рано общественият защитник изпрати препоръки до министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, до председателя на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев и до Комисията за защита на потребителите с настояване за спешни мерки срещу свободната продажба и употреба на райски газ от непълнолетни, който според специалисти се равнява на лека дрога.

"Законопроектът има за цел да се предотврати масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като "райски газ“, който се продава свободно и легално и е особено актуален сред непълнолетните“, пише проф. Ковачева в мотивите към законопроекта.

По сигнали и жалби на родители до омбудсмана, райският газ системно се употребява в дискотеки и клубове, а според водещи лекари педиатри, е много опасен при комбинация с алкохол или наркотици.

"Основната опасност е, че райския газ създава нереална представа за действителността, като след неговата употреба има рискове за изпълнение на рутинни действия - ходене, качване на стълби. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните. Има опасност от халюцинации и изпадане в психоза, дори и води до стимул за самоубийство. Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите“, аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева допълва, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, включително дегенерация на гръбначния стълб.

"Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво. Вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ на лица под 18 години, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От месец юни 2021 г. във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни, независимо от опаковката, във всички магазини, публични места и в интерне“, пише омбудсманът.

Освен за спешни законодателни промени, омбудсманът настоява и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид.

"Интернет сайтовете за електронна търговия трябва да посочват забраната за предлагане и продажба на райски газ на непълнолетни лица на интернет страниците си“, категорична е проф. Ковачева.

По-рано днес вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че започват масирани проверки по заведенията за продажбата и употребата на райски газ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: