Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимателно избере кой да ви монтира климатика – жалбите зачестяват
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 07.12.2022Коментари (1)865
©
Българска асоциация "Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) внесе предложение в Комисията за защита на потребителите във връзка с необходимостта от разработване на механизъм, който да прекрати нелоялните и заблуждаващи търговски практики на доставчици или оператори на услугите монтаж и сервизно обслужване на климатична, вентилационна, отоплителна, термопомпена техника, газови инсталации и уреди.

Причината за внасяне на предложението са зачестилите оплаквания от потребители, които се свързват с Българска асоциация "Отопление, вентилация и климатизация“.

От организацията коментират, че жалбите са значително завишени през последната година, предвид необходимостта от по-икономични начини за отопление. Това прави сектора актуален и на пазара се появяват множество фирми, които искат да се възползват от завишеното търсене, но нямат професионалната квалификация и необходимите разрешителни за извършване на услугите.

"От ежедневните ни наблюдения върху пазара в сегмента на предоставяне на услуги по монтаж и сервизиране на техника в нашия сектор, установяваме случаи, при които се нарушават конкретни разпоредби на Закона за защита на потребителите. Тук визираме оператори и търговци, които не притежават или не спазват изискванията на съответната професионална компетентност и придобита квалификация, не притежават свидетелства за правоспособност с оглед спецификата на дейностите монтаж и сервиз на ОВК техника, нямат сертификат за работа с флуорсъдържащи парникови газове, свидетелство за правоспособност при заваряване и не предоставят гаранция за извършените дейности. Това са само част от случаите“, коментира Петър Хетемов – председател на Българска асоциация "Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК). 

От организацията предлагат техни специалисти да участват в разработването на механизъм съвместно с Комисията за защита на потребителите, който да има ясни критерии и процеси за установяване на нарушения, вследствие на които да се предприемат предвидените в Закона за защита на потребителите действия. По този начин ще бъде повишено нивото на защита на икономическите интереси на потребителите и ще бъде оптимизиран процеса на реален контрол по спазване на законодателството в областта.

Специалистите от асоциацията съветват потребителите да бъдат внимателни при избор на уреди и изпълнители на монтаж. Според тях е добра практика да се направи проучване за доставчика и да се провери дали съответната фирма има необходимите сертификати, разрешителни и документи за професионална квалификация. От организацията споделят и наблюдения, че са зачестили случаите на инсталация на климатична техника от лица без търговски дружества, което би довело до допълнителни усложнения при поддръжката и експлоатацията на уредите през годините.



Още по темата: общо новини по темата: 425
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.12.2022 г.
0
 
 
Сульо и Пульо монтират климатици,всякакви образи,примати,дори наркомани,с които клиентите после се главоболят.То не се отнася дори,само за фирми с тази дейност,а и за всякаква друга.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: