Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Военен експерт: България ще бъде много застрашена, ако Одеса бъде превзета
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 26.03.2022Коментари (2)1203
©
След едномесечни напразни усилия да превземе Киев и Харков, в петък, 25 март, руското командване обяви, че съсредоточава силите си към овладяване на областите на Донецк и Луганск. Според д-р Дебора Сандърс, преподавател по военно дело в лондонския King's College, офанзивата на множество направления в първите 30 дни на войната се е оказала непосилна задача за руската армия. Загубите от над 5000 убити и ранени, за които признаха в Москва, са навярно доста по-големи. Но според британския експерт Одеса остава една от основните цели на руската армия, което може да навреди на България и във военно отношение, и икономически.

В интервю за предаването "Събота 150“ по БНР д-р Сандърс посочи, че руските военни не са подготвени за продължителна обсада на Харков, Суми и другите обкръжени украински градове.

"Виждаме, че с тази протяжна и изтощителна кампания руснаците сериозно подцениха противника си - украинските войски. Руснаците не планираха добре тази война. Те разчитаха на бърза операция, водеща до промяна на политическия център, смяна на режима и демилитаризация, но вместо това, поради храбрата украинска съпротива, се въвлякоха в тази дълга война на изтощение... Като последица руснаците възприеха стратегия на обсада на градовете. Виждаме какво става с обсадата на Мариупол, който постоянно е в новините заради задълбочаващата се хуманитарна трагедия. Мисля, че проблемът за руснаците е да осигурят ресурси и логистика за такава военна кампания на много фронтове“. 

Може би няма съвсем достоверна информация, но се твърди, че руснаците понасят сериозни загуби в жива сила.

По данни на НАТО руската армия може би е загубила между 7 000 и 15 000 убити и около 20-30 000 ранени. Това на практика е една четвърт от руските сили. Освен това има информация, че бойният дух на руснаците е доста нисък. Повечето от войниците, които участват в подкрепящите операции, в ариегарда, са наборници, които нямат обучението и уменията ефективно да подкрепят сражаващите се сили. Изглежда, че има реален проблем също с координацията на действията по земя и по въздух. 

Как оценявате действията на руската авиация?

Един от често възникващите въпроси е къде е руската авиация. Знае се, че руските военновъздушни сили имат на разположение 440 нови бойни самолети. Къде са те? И аз мисля, че това показва липсата на координация. Не знаем дори дали има един върховен командващ и планиращ цялата кампания. 

Какво знаем за руските планове да превземат украинските черноморски пристанища?

Ако погледнем на Азовско море, то е пределно ясно желанието на Русия за сухопътен мост към Крим. Това означава поемане на контрол върху цялото Азовско море, което бе целта минимум след нахлуването в Украйна. Руските войски превзеха пристанището Бердянск, но срещат отпор в Мариупол. Интересно е, че руската групировка от Крим настъпи не само на изток, но и на запад. И точно западната кампания е тази, която поражда загриженост за страните от цялата акватория, включително България. И докато руските сили са затънали в кампанията си на север и обкръжаването на Киев, то те имат малко повече успех на Запад с напредването си към Одеса. Изглежда, че основната им цел е да установят контрол над Одеса. 

Колко важна е Одеса за развоя на войната?

За руснаците Одеса е от ключово историческо и политическо значение. От военна гледна точка завземането на града няма да им създаде особено преимущество, но ще е знакова победа за Москва. За Русия е важно да покаже, че може да докара конфликта до границите на НАТО, което, разбира се, е тревожно за всички нас. Задържането на Одеса ще бъде много трудно за руснаците, защото това е голям град. Това, което видяхме в Ирак, е, че превземането на градовете не е същото като контролирането им. Всеки опит за контрол над Одеса без съмнение ще срещне въоръжена съпротива от украинците. По отношение на това как тези събития ще се отразят на България, мисля, че си струва да кажем, че превземането на Одеса ще бъде заплаха за всички черноморски държави. То ще засили руското господство в Черно море.

Русия вече упражнява сериозно влияние чрез контрола си върху Крим и укрепването на базите си там след анексирането на полуострова през 2014 година. Разширение на това влияние на запад би трябвало да тревожи България и Румъния. То ще направи западната част от Черно море, и на практика цялото море, зона, в която НАТО няма да има достъп. А има много сведения, макар и само от украинска страна, че Русия е минирала трасето от Босфора до Одеса, което затруднява търговския трафик.

Една от моите тревоги е, че това ще има ефект за търговския поток до големи пристанища като Варна и румънската Констанца. Черно море се превръща във военна зона и морските застраховки поскъпват, което означава, че цената на стоките за България и Румъния ще се повишат, защото няма друга алтернатива, ако искате да доставяте стоки през Черно море. 

Колко силен е руският боен флот? Ще може ли украинският боен флот да му окаже съпротива?

Отговорът на втория въпрос е "не“. Мисля, че украинският флот е вън от играта. Той е подобен на иранския - като рояк от по-малки кораби, които имат задачата да "жилят“ противника, но украинците нямат достатъчно такива съдове, за да оперират ефективно. Одеса е домът на украинския флот. Превземането й ще бъде психологически удар и за това, че ще означава край на украинския флот. От последните новини изглежда, че украинците имат по-голям успех с използването на ракетни батареи, разположени на сушата.

Това може да бъде урок за някои държави, включително България, които имат малки флоти, защото те ще имат много ограничена роля в една конвенционална битка, така че главната роля ще е на сухопътните сили, които ще обстрелват и поразяват морски цели. Руският Черноморски флот играе много важна роля в настоящата кампания. Силата му е в крилатите ракети, които могат да бъдат използвани не само за обстрел на южното крайбрежие на Украйна, но да стигнат и до Киев. Така те въздействат върху хода на сухопътните операции. 

Каква е вероятността Беларус да бъде въвлечена по-пряко във войната?

Мисля, че лидерът на Беларус Лукашенко играе много внимателно. Той позволи Русия да използва Беларус като база да нападне Украйна от север, а за нещастие на Украйна столицата ѝ Киев е на север. Ако погледнете армията на Беларус, тя не е в състояние да даде съществен принос за руските сили. Моето разбиране е, като се има предвид колко потайна държава е Беларус, че има проблеми и с бойния дух на беларуските войски.

Повечето назначения там са политически, по разбираеми причини, защото това е автократично правителство. Така че те са неефектини от военна гледна точка. По-важното е, че президентът Лукашенко също не изгаря от желание да се меси във войната. Той говори много за помощта, която оказва на Русия, но е ясно какво ще му струва това, защото е зависим от военните и полицията, за да контролира опозицията в Беларус. Ако Лукашенко загуби част от военната си мощ, т.е. от способността да контролира населението, може да се стигне до свалянето му от власт до две-три години.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всеки, който е наясно с историята на Одеса и е срещал поне веднъж в живота си одесити, може да се досети какво би станало с брандираното като Z пушечно месо. Ще обстрелват красивия град само отдалече. Иначе ще има още "случайно" прегазени полковници.
0
 
 
То ще направи западната част от Черно море, и на практика цялото море, зона, в която НАТО няма да има достъп. Айде бе ? Тая специалистка наясно ли е достъпа в Черно море на кой е и колко са натовските държави на Черно море. От Босфора до Крим може да си минират морето с лайна. Има зони които са териториална цялост към една държава. В мили. Там могат да плават търговски кораби до съответните пристанища за всяка страна. По интересното е за чий ще са им пристанищата в Черно и Азовско море ,като ще им одрежат търговията. Ще разкарват бойни кораби. Като онзи ден в Бередянска ще потъва по някоя "гордост". Кое е по уязвимо. Кораб в морето или сушата ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: