Военни съдилища си измисляли работа, закриват ги

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:05 / 19.07.2016
980
Военните съдилища у нас изкуствено се опитват да имитират дейност, въпреки че нямат реална работа. Затова те трябва да бъдат закрити. Това са част от заключенията, записани в Анализ на натовареността на съдилищата през 2015 година. Той бе приет с пълно единодушие от съдийската колегия на ВСС по време на редовното й заседание днес.

След закриването на военните съдилища и прокуратури във Варна и Плевен в началото на 2014 година заради изключително ниската им натовареност, останаха да действат тези в София, Сливен и Пловдив. 

През 2015 година в тях има увеличение на делата, но по изкуствен начин, сочи анализът. Според данните работата им се е увеличила със 62% спрямо предходната година, като обаче това са изкуствено завишени данни, сочат още констатациите. Затова отново е направено заключение, че е наложително да остане само един военен съд, а другите два да бъдат закрити, тъй като "няма обективна основа за реална натовареност на военните съдилища".

Продължава тенденцията за намаляване на делата за разглеждане в цялата страна - през 2015 година те са били 566 350, а в предишни години броят им е достигал до 900 000. САС е най-натовареният апелативен съд в страната, тези във Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново - не чак толкова. При окръжните съдилища натовареността е сравнително най-равномерна, сочи статистиката. В някои от тях обаче, почти нямат работа - Търговище, Кърджали, Монтана, Ямбол и Враца.

В сочения до неотдавна за претрупан с дела Софийски районен съд нещата вече са се нормализирали след чувствителното увеличение на съдиите там. Това е довело до спадане на натовареността, но СРС пак е първенец с 65 дела на съдия на месец, следван от Пернишкия районен съд - със 64 дела на съдия месечно. Увеличението на наказателните дела в пограничния районен съд в Царево е стигнало до 45 на съдия на месец заради бежанците. В съдилищата в Трън, Ивайловград и Малко Търново има по двама съдии, а в този в Златоград - само един. Общият брой на съдиите в страната е 2232-ма.



Източник: Монитор

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).