Войната в Украйна може да доведе до смяна на имената на улици в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
14:01 / 30.03.2022
1093
Предложение за преименуване на булеварда пред руското посолство в София на "Героите на Украйна“ е постъпило в Столичния общински съвет.

Вносител е журналистът, продуцент и режисьор Найо Тицин. Той е внесъл вчера в СОС писмо за преименуване на булеварда пред Руското посолство в София на "Героите на Украйна“.

В Фейсбук Тицин пише, че е уверен, че СОС споделя евроатлантическите ценности и осъжда военната агресия на Русия в Украйна. 

"Вярвам, че СОС на столицата трябва да изпрати ясен знак за подкрепа на украинския народ и да осъди еднозначно руската инвазия, посочва Тицин. Той отправя призив бул. "Драган Цанков" в частта му пред руското посолство да бъде преименуван на бул. "Героите на Украйна". Става въпрос за отсечката от бул. "Пейо Яворов" (кръговото на телевизионната кула) до ул. "Никола Мирчев". В тази отсечка на булеварда има само един адрес и това е адресът на посолството на Руската федерация в България", уточнява журналистът.

Много европейски столици вече прекръстиха улици, площади и булеварди до руските посолства като знак на несъгласие с руската политика на Владимир Путин. Много пъти повтаряме, че София означава мъдрост. Но какво е мъдростта, ако тя не е облечена в достойнство, морал, благородство и съпричастност, заявява Найо Тицин.

Посолството на Украйна в България призовава на фейсбук страницата си за подкрепа на петиция за преименуване на улици, на които се намират руското посолство и консулства у нас, като знак на подкрепа към Украйна. Предложенията за смяна на имена са: част от ул. "Никола Мирчев", на която се намира сградата на руското консулство в София да се казва ул. "Героите на Украйна"; бул. "Драган Цанков", където се намира сградата на руското посолство в София, да се казва бул. "Украйна"; ул. “Ниш" в Русе, където е сградата на руското консулство, да се казва ул. "Героите на Украйна"; част от ул. "Македония" във Варна, където е сградата на руското консулство, да се промени на ул. "Украйна". 

"Това би бил един символичен акт в подкрепа за украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия“, посочват от дипломатическата мисия.

Виж коментарите (12)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).