Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Враца изригна: Пускате убийци!
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 17.01.2016Коментари (17)1409
©
В събота стотици врачани отново се събраха на протест срещу решението на съда да пусне под домашен арест братята Десислав и Иван Дамянови, обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния ученик Тодор Йорданов.

Съучениците му разчистиха снега с ръце, за да положат цветя и свещи на мястото, където Десислав и Иван го смляха от бой след спречкване на пътя. 

"Няма да те забравим, Тошко!", скандираха връстниците му, преди да се отправят на шествие към съдебната палата и районното управление на полицията.

"Ще протестираме, докато убийците на Тошко не получат справедливи присъди", категорична бе приятелката на Тодор - Грета Георгиева, станала свидетел на смъртта му. 

Вече започнаха да се чуват гласове, че моят съученик сам е предизвикал братята и си е изпросил боя. Това не е вярно. Но дори да е така, никой няма право да отнема човешки живот по какъвто и да е повод."

Сред протестиращите бяха и родителите на 16-годишния Николай Димитров, който бе пребит до смърт от трима гардове на нощно заведение през 2014 г. 

Преди това прокурорът Ивайло Христов заяви, че в понеделник ще обжалва пред Софийския апелативен съд и отново ще поиска за братята задържане под стража за постоянно.

Още в петък полицаите едва удържаха възмутените хора да не нахлуят в съдебната палата. Наложи се съдебната охрана да задържи още два часа в сградата братята, по-известни като Поничките, докато недоволните се разотидат.

"Пускането под домашен арест на тези биячи, лишили от живот един млад човек, е пълно безумие и гавра на съда с очакванията на хората. Веднъж прокуратурата във Враца показа, че не е в час, като първо повдигна нелепото обвинение към Дамянови, че са причинили смърт по непредпазливост вследствие на нанесената на Тодор лека телесна повреда. 

Сега окръжният съд явно ни смята за дебили, като ги праща да си седят вкъщи, макар и обвинени вече в умишлено убийство. 

Не от реформа, а от истинско сътресение се нуждае нашата съдебна система", каза Красимир Вътов от дружество "Родолюбиви врачани".

Като пълна подигравка с паметта на Тодор и над събраните доказателства за вината на Десислав и Иван Дамянови определи решението на съда и братът на пребитото до смърт момче Ивайло Йорданов. 

Той сподели, че след предявяването на новото обвинение за убийство към Поничките близките му и целият град са очаквали братята да останат зад решетките, докато приключи окончателно разследването по случая. 

Ивайло недоумява какви са били критериите на съдия Петя Вълчева, за да прецени, че известните с агресивното си поведение Дамянови няма да попречат на следствието и няма да въздействат върху свидетелите. 

Съдия Петя Вълчева обаче каза, че на този етап няма да коментира публично решението си. Нейните действия обаче и друг път са предизвиквали протести.

Близките на убитото момче и вчера не знаеха кога ще могат да го погребат. Стана ясно, че в петък е приключила поисканата от Главна прокуратура втора аутопсия на Тодор. 

Екипът от патоанатоми от ВМА вероятно ще даде заключението си в понеделник. То ще бъде представено най-напред пред окръжната прокуратура във Враца, която единствено може да разреши на близките да вземат тялото, което вече шести ден стои в хладилна камера на врачанската морга.

Местни патолози пък лансираха версията, че Тодор имал сърдечни проблеми и е много вероятно да е получил инфаркт по време на скандала с братята.

Близките на момчето обаче категорично отричат някога Тодор да е имал проблеми със сърцето и се възмущават от появилите се публикации, че преди време преживял микроинфаркт.

"Никога Тошко не е имал сериозни сърдечни проблеми освен аритмия, но това не е болест. Лекари са го преглеждали многократно, докато учеше и спортуваше, но не откриха нищо обезпокоително. 

Не са му предписвали нито лечение, нито някакви лекарства. Смятаха аритмията за нещо естествено за възрастта му и натоварванията в спорта", казва майката на Тодор Цецка Йорданова.

Светла Генова, адвокат на Десислав Дамянов: Още не се знае причината за смъртта на момчето

"Разбирам огорчението на хората, но нека не забравяме, че според чл.16 от НПК обвиняемият се смята за невинен до доказване на противното. Мярката домашен арест също е тежка, тъй като ограничава правото на свободно придвижване и представлява в известна степен лишаване от свобода. Освен това тя не е наказание.

Разследването все още е в начален етап, не са събрани всички доказателства. Съдът взема мярка за неотклонение задържане под стража, когато има обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание.

Доказателствата по делото пък трябва да сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

В този случай не може да се твърди, че има обосновано подозрение двамата обвиняеми да са извършили убийство по хулигански подбуди, тъй като все още няма яснота по причината за смъртта на пострадалото момче. 

Съдът се е позовал на предварителното заключение на петчленна експертиза, според която "травматичните увреждания по тялото на пострадалия са му причинили болка и страдание и не може да се даде категорично заключение за причината за смъртта".

В хода на досъдебното производство сегашното обвинение все още е работно и не е окончателно. То би могло да претърпи измение обаче след изясняване причините за смъртта и събирането на други доказателства.

Съдийката отърва от доживотна Цофъра, Скинара и Акулата преди година

Решенията на врачанската окръжна съдийка Петя Вълчева не за първи път предизвикват протести.

През юни м.г. тя бе председател на състава, който осъди на по 18 г. Цофъра, Скинара и Акулата - гардове от нощно заведение, които с особена жестокост пребиха 16-годишния ученик Николай Димитров в края на август 2014 г.

Месец по-късно той почина, без да излезе от комата.

Предстои дело в Софийския апелативен съд, където присъдата се обжалва с искането за максимална доживотна присъда.

За родителите на Ники бяха пълен шок мотивите на съда, че той не е убит по особено жесток начин. Страстите на недоволните граждани и тогава се разгорещиха около съдебната палата във Враца, а лекарите, колеги на почернените родители, изказаха в декларация огромното си разочарование от съдебната ни система и възмущението от неадекватните присъди за убийците.

Източник: в. "24 часа"




Още по темата: общо новини по темата: 40
24.03.2017 »
03.11.2016 »
25.08.2016 »
14.05.2016 »
07.04.2016 »
19.03.2016 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Дойде ли време за сериозен гняв и протест, много индивиди по нашите земи почват да "размишляват" и да оправдават собствените си страхове и мишкуване чрез разни "аргументи". В такива моменти са склонни да защитават убийци, крадци, мутри, изнасилвачи, а "аргументите" могат да стават все по-оригинални и агресивни по един особено гузен начин. Ако тези индивиди бяха живели по време на Априлското въстание, например, изведнъж щяха да кажат: "вие нищо не разбирате, агата не закла онова семейство, те се самоубиха, а и нещо не им беше чиста работата".....мишкуване, страх, мързел и живот на инат на всякаква логика и чест!
+1
 
 
Враца изригна само според медийте.мнението на врачани след първоначалните лъжливи твърдения се промени
+1
 
 
Тази тема стана от банална по-банална.
+4
 
 
Много се палят хората. Много. Има причина - отнет е човешки живот. Но върнете малко лентата назад и погледнете трезво на нещата. Помислете колко пъти си промени показанията момичето на жертвата. Дайте си сметка, че от прокуратурата излезна потвърждение за това, че Тодор е скочил от колата с бокс в ръка. Помислете и върху съдебната експертиза, която доказава, че ударите по жертвата са му донесли болка и страдание, но не са причина за смъртта му. Погледнете каква кола е карал, колко татуировки е имал и дали има някаква причина да се събират пари за погребение, освен МАНИПУЛАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ! Побойниците трябва да понесат полагащото им се по закон наказание, но то да бъде справедливо. Не е честно да треснеш някой по носа и да те съдят за убийство, само защото жертвата е страдла от хемофилия, например..
+5
 
 
Стига стадото от родители и малки пубери да се опитва да манипулира хората,малкият гамен с бокса си го е търсил и съответно получил,задайте въпроса към всички родители какви гамени възпитават,истинските виновници са родителите на такъв тип ПУБЕРИ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: