Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Връщат делото на ученик, уличен, че е замесен с "Ислямска държава"
Автор: Цвети Тончева 19:30 / 19.07.2022Коментари (1)819
©
Илюстративна снимка
Апелативният специализиран наказателен съд отмени изцяло присъдата на пловдивския ученик, който бе уличен, че е замесен с “Ислямска държава" и на чийто таван бяха открити взривни вещества, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Делото се връща за ново разглеждане от друг съдебен състав от стадия на разпоредително съдебно заседание. Решението е окончателно.

Подсъдимият е бил признат за виновен за престъпление, като на неустановена дата през м. януари 2019 г. до 05.06.2019 г., в Пловдив като непълнолетен, но след като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, с цел да създаде смут и страх в населението, е извършил престъпление по НК, като е придобил и държал взривни вещества и пиротехнически изделия, без да има за това надлежно разрешение.

Той бе осъден на шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от една година.

Ученикът от елитна пловдивска гимназия бе задържан, след като родителите му сами подадоха сигнал в ДАНС. Те са се усъмнили в странното му поведение.

Според държавното обвинение, от чат кореспонденцията на подсъдимия и заявеното от него, че се снабдява с експлозиви и прави тренировки, както и от проявения траен интерес и споделянето на терористичната идеология на “Ислямска държава" се установява, че държането без разрешително на взривни вещества е мотивирано от специална цел, а именно – да създаде смут и страх в населението.

Защитникът на подсъдимия обаче счита, че първоинстанционната присъда е незаконосъобразна, тъй като не са налице безспорни доказателства за обективна и субективна съставомерност на деянието.

Подчертава, че съдът неоправдано е изключил част от експертните заключения, които имат отношение към субективната страна на деянието, тъй като установяват, че в съзнанието на подсъдимия не е имало мисъл за създаване на страх и смут у населението. Намира, че обвинението не е доказано по безспорен начин. Моли за отмяна на първоинстанционната присъда и постановяване на нова, с която подсъдимият бъде признат за невиновен и оправдан по предявеното му обвинение.

В последната си дума подсъдимият също моли за признаването му за невинен по предявеното му обвинение.

Апелативният специализиран наказателен съд обаче счита, че първоинстанционният съд не е изпълнил основното си процесуално задължение, като орган по ръководство и решаване в съдебната фаза на наказателното производство, да мотивира становище, в което да даде външен израз на вътрешното си убеждение по фактите и обстоятелствата, включени в предмета на разпоредителното заседание, като по този начин вътрешното убеждение на съда стане достояние както на страните, така и на всяка следваща инстанция, не се е произнесъл и с пълен диспозитив. Ето защо съдебният акт не отговаря на изискванията на закона.

На второ място, обжалваният съдебен акт е постановен при несъблюдаване на изискването за публичност на съдопроизводството, като призната и гарантирана от Основния закон ценност /чл. 121, ал. 3 от Конституцията/, фундаментален принцип с универсален характер, закрепен и в процесуалния закон /чл. 20 НПК/.

Изискването за публично гледане на делото е част от изискването за справедливост на съдебния процес, съгласно практиката на Конституционния съд. Чрез публичността в рамките на съдебния процес се гарантира и "друго право с фундаментално значение - правото на обществото да получава информация, респективно правото, свободата и задължението на медиите да разпространяват информация от обществено значение, съгласно Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.



Още по темата: общо новини по темата: 15
04.11.2022 »
15.12.2021 »
14.06.2019 »
12.06.2019 »
12.06.2019 »
12.06.2019 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Името на въпросния няма ли да ни припомните? Към днешна дата е пълнолетен вече.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: