Връщат физзарядката в школото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (54)
16:30 / 17.02.2011
7235
Физзарядката, за която сегашните ученици са чували от своите родители, ще се върне в школата. Упражненията ще са под формата на изправителна гимнастика и ще станат неизменна част от целодневното обучение, което предстои да бъде въведено. Това стана ясно на дискусия за проблемите в образованието, която се проведе вчера в парламента.
Идеята е на Националния център по опазване на общественото здраве и вече е предложена на просветното министерство. Освен физзарядката, която трябва да поддържа учениците в добро физическо състояние, от центъра предлагат в училищата да се въведе здравно обучение.

По време на дискусията се роди и идеята камери да следят в класните стаи за преписвачи, но не само при провеждане на матури, а през целия учебен ден. Предложението намери широка подкрепа сред представителите на неправителствените организации, които взеха участие в организираната от сините депутати кръгла маса. За разлика от чужбина в България преписването не било анатемосано и всичко живо се възползвало от толеранса, аргументираха се настояващите за опасване на училищните стаи с видеотехника. Повечето от участниците бяха единодушни също така, че трябва да отпадне ограничението да се издават до 3 учебника за всеки от предметите, които се изучават. В Австрия например училищата можели да избират между 26 учебника по физика за 8-и клас. Там се издавали общо 6000 учебника, като държавата отделяла за целта цели 100 млн. евро. Според неправителствените организации добре би било да има и учебници за представителите на малцинствата.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (54)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).