Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Все повече българи теглят заеми, за да си плащат сметките
Автор: Екип Varna24.bg 12:18 / 14.02.2023Коментари (0)583
©
Над половината или цели 54% от анкетираните хора в България, участвали в международно проучване на финландската компания за гъвкави финансови решения и потребителско кредитиране Ferratum, твърдят, че в резултат от рекордните нива на инфлацията, изпитват затрудения да плащат битовите си сметки навреме и в частност задълженията за електроенергия и отопление. Отчита се нарастване на търсенето на малки заеми, с които клиентите заплащат все по-високите битови сметки.

Данните са от първото издание на международното проучване Ferratum Insights , проведено от финландската компания Ferratum на тринадесет европейски пазара, включително България. То изследва как рекордно нарасналата инфлация влияе на потребителите. Хората споделят информация относно поведението си при харчене, както и очаквани икономически проблеми за 2023 г. като финансови притеснения, спестовни планове и възможен интерес към инвестиране в имоти.

Данните показват, че нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите на потребителите в България – едва 35% от участвалите в проучването българи споделят, че заплатите им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на инфлацията. Затова се отчита тенденция много домакинства да свиват разходите си, като развлеченията и пътуванията са първите неща, от които хората у нас спестяват. Вече към тях обаче се причисляват и разходите за храна. Един от трима или 35% от запитаните потвърждават, че вече съзнателно харчат по-малко за храна, а двама от трима (или 65% от участниците) споделят, че са свили средствата, които отделят за забавления и почивки.

Според резултатите от проучването, българските потребители очакват, че вероятно ще разчитат на заеми, за да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се справят със значително повишените цени на храните. Същевременно обаче в очакванията си за финансовото си състояние през тази година, много повече хора у нас са оптимисти (44%) спрямо средно 30% в останалите европейски държави, включени в проучването. 

Ferratum осъществява изследването с цел да познава още по-добре нуждите на клиентите и да им предостави подходящи решения при напълно прозрачни условия в контекста на актуалната икономическа обстановка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: