Все повече млади българи избират да живеят на село

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:28 / 19.09.2022
524
Статистиката на НСИ показва, че все по-млади хора избират да сменят града с по-спокойно място. Само за 2021 година от градовете в селата са се заселили 32 000 души, информира БГНЕС.

А обявите за покупко-продажба на недвижими имоти изобилстват от търсене на селски къщи, в голяма част от случаите дори локацията не е от особено значение. И ако преди години семействата бягаха от село, за да осигурят на децата си добро образование, социална среда и адекватни услуги (здравеопазване, детски градини и ясли, качествени паркове, извънкласни занимания), от години тенденцията е в обратна насока. Все повече села предлагат качествено образование, изобилни библиотеки, спортни площадки и такива за фитнес, лекарски и зъболекарски кабинети, както и "забавления“ за възрастните хора – пенсионерски клубове, тематични вечеринки за самодейци, и др. 

Темата за завръщане на село е особено актуална и в социалните мрежи. В тематична трупа със заглавие "Завръщане на село. Заедно с децата и по-смело“ членуват близо 139 хиляди души, като основните теми са за взаимопомощ на живущи по селата. Все по-млади хора питат за домашни рецепти за лютеница, отглеждане на кокошки, за тънкости при растениевъдство и овощарство, за отглеждане на селскостопански животни.

В групата "Имоти около София“ членовете са близо 90 хиляди, а всяка обява за селски имот е с десетки коментари и запитвания.

Над 140 хил. потребители членуват и в групата "Селски имоти“, като прави впечатление, че там коментират предимно млади хора.

И ако досега къща на село търсеха предимно хора, които работят дистанционно, тенденцията сега е семействата да се изнасят напълно от големия град, да напускат работа, ако тя няма дистанционна форма, да отглеждат зеленчуци и животни, и да разчитат на продукцията си, за да се хранят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).