Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки пети петокласник не разбира какво чете
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 18.12.2015Коментари (0)1274
© Монитор
Всеки пети в пети клас не разбира какво чете. Това показват резултати от външното оценяване на четивната грамотност на петокласниците, цитирани от в. "24 часа". 18% от петокласниците не разбират какво четат. Резултатите им са от 0 до 9 точки при максимум 30.

Не са се затруднили при проверката на четивна грамотност 75% от учениците. Техният резултат е от 10 до 24 точки.

Само 7% са показали знания, които надхвърлят изискванията за 9-10-годишните (25 - 30 точки).

Миниматурата се проведе на 22 октомври в 272 училища от всички области в страната в по една паралелка от училище. 5079 ученици са решавали теста.

Задачите са много трудни, когато става дума за осмисляне и оценяване. Съвременните деца обаче са по-добри при въпросите, в които трябва да намират и извличат информация.

Средно е нивото им при задачите с обобщаване и тълкуване. Използването на такива тестови задачи измерва компетентностите на учениците за разбирането на текста и на отделни негови структурни елементи.

Съществени разлики в резултатите има по признака"говорим език в семейството". При първия текст например на средният резултат на децата, които вкъщи говорят на български език, е 7,41 точки.

При тези с майчин език турски е 4,75, а при ромчетата - 4,44, показват данните на изследването.

Съществена разлика в резултатите между момичета и момчета няма.

Повечето ученици в 5-и клас имат добра базова грамотност, която позволява уменията им да се усъвършенстват в прогимназиалния етап, смятат от министерството на образованието. Те провели миниматурата в началото на годината, за да може да се видят проблемите и да се вземат мерки.

Учениците не получават оценки на теста. "Аз съм българче" в буквара задължително, първолаците ще учат буквите по нов ред. Децата вече няма да учат първо само гласните букви, а после съгласните, както се преподава в 1-и клас у нас от десетилетия. Азбуката вече ще се учи от първолаците на групи от букви според честотата на употребата им.

Предложението е на специалисти от БАН и е заложено в новите програми за 1-и и 5-и клас. Така децата постепенно щели да се въвеждат в процеса на четенето. Били комбинирани лингвистичният, честотният и семантичният принцип. Коя от гласните ще бъде първа обаче, имали право да решат авторските колективи на учебниците. Преминахме през серия дебати на стандартите със социалните партньори, с директори, учители, експерти, представители на БАН и Софийския университет, каза министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Децата не само трябва да познават числата от 1 до 100, но и да събират и изваждат десетици, например 70 плюс 10, обявиха още от просветното министерство. Имало предложение първолаците да се научат и да умножават, но то отпаднало в процеса на разговори. Децата работят със стотинки, затова събирането и изваждането е важно да могат да си правят сметките, обясни Танев.


Макар и да се запазва свободата на авторските колективи да подбират текстовете по отделните теми в програмата по български език и литература в 1-и клас, като задължително е записано Вазовото стихотворение "Аз съм българче". Тенденцията ще продължи и в следващите класове от началния етап, където ще намери място "Родна реч", успокои проф. Танев.

По история в 5-и клас пък ще се учат най-древни времена, Античността и Средновековието. По български ще наблягат на фолклор, легенди и митове.


Значително е намален броят на понятията и термините, които се въвеждат през първите години. Новите понятия сега по български за 1-и клас били 54, а в промената програма - само 21. По технологии и предприемачество в 5-и клас пък отпаднали понятия като електрически ток и верига.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура във Варна
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: