Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителната здравна осигуровка и повечето дни платен отпуск
Автор: Екип Varna24.bg 22:34 / 01.05.2024Коментари (0)1318
©
54% от служителите в България се оглеждат за нова работа, докато са на настоящата си позиция, показва проучване на nPloy. За сравнение, този дял в предходното годишно проучване на компанията е бил едва 33%, което е доказателство за все по-голяма динамика на талантите на трудовия пазар в страната.

В рамките на 3-месечен период (края на 2023 - началото на 2024 г.) в проучването взеха участие малко над 1400 служители и повече от 150 HR специалисти. Двете аналогични анкети позволяват да сравним очакванията и нагласите на двете страни на пазара на труда у нас.

Над 50% от анкетираните HR специалисти смятат, че има достатъчно квалифицирани специалисти за техните позиции - значително повече от 34%, които са били на същото мнение през 2022 г. Въпреки цялостната положителна картина, работодателите споделят и кои са сферите, в които най-трудно се намират подходящи кадри. Очаквано класацията води IT секторът с 48%, след което се нареждат Счетоводство, финанси и одит (26%) и Инженерство и техника (20%).

Показателно е, че 20% от анкетираните кандидати изобщо не биха кандидатствали по обява, ако заплатата не е посочена в нея, а други 14% се колебаят. И въпреки че 64% от HR специалистите осъзнават колко важно е за кандидатите да виждат заплатата за позицията, едва 6% споделят точната сума в обявите си, а 41% посочват диапазон на възнаграждението. Според 40% от анкетираните рекрутъри, корпоративната политика на компанията не позволява обявяване на заплатата.

Хибридния модел на работа предпочитат 66% от анкетираните, след което се нарежда изцяло дистанционната работа с 22%. Моделът от офис предпочитат едва 12% от талантите. При компаниите отново води хибридния модел с (66%), но за разлика от талантите, доста повече работодатели (37%) залагат изцяло на работа в офис и само 16% на изцяло дистанционна работа.

За да отговори на нарастващото търсене на remote работа, което местният ни пазар очевидно не може да удовлетвори, nPloy вече предлага над 1000 изцяло дистанционни работни позиции от над 100 международни технологични компании като GitLab, Brevo, Airalo, Binance, AngelList, Polygon, Kraken и Zapier. За талантите това означава не само по-високо заплащане, но и придобивки като допълнителен платен отпуск, гъвкаво работно време и бюджет за оборудване на домашен офис, например.

Най-важната социална придобивка според 71% от кандидатите и най-често предлагана сред работодателите (82%) е допълнителното здравно осигуряване. На второ място за служителите идват допълнителните дни платен отпуск (51%), а на трето - програмите за обучение и квалификация (48%).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: