Всички големи вериги ликвидират малкия и среден бизнес в страната?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:50 / 13.03.2023
930
“Всички големи вериги ликвидират малкия и среден бизнес в страната. Те имаха по 1,5 млн. до 3 млн. лв. бюджет, за да губят. Това нещо ликвидира българското предлагане", заяви председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев в предаването “Тази сутрин".

Той добави, че оранжерийното производство е много слабо. “Очакваме цените след 45 дни да минат в друго положение. Тогава ще излезе нашето производство и тогава ще можем да се конкурираме. Прогнозите са - най-високи са цените около Великден и Гергьовден", каза Георгиев.

“Всички производители са притеснени дали ще си покрием част от загубите. Някой трябва да покрие разликата, за да може да се купува евтино в магазините", подчерта той.

“В цената се отразяват и помощите. Нашите конкуренти от ЕС получават много по-големи помощи и ние не сме конкурентноспособни. Това е непривлекателен бизнес. Друго, което българите трябва да разберат, че като си купуват вода под формата на сирене или евтин кашкавал, който няма общо с кашкавал по рецептура, те нямат същата хранителна стойност", каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Според него сиренето и кашкавалът от мляко в магазина, с надценка 20%, трябва да струва съответно 20 лв. и 26 лв. за килограм.

“Подкрепете родното производство, защото скоро няма да го има и ще го търсите. Държавата в скоро време ще дава пари на хора, които се занимават с производство, но няма да има кой да ги вземе", добави Зоров.

Той коментира и тавана на надценката на основни продукти, който ще се предложи от управляващите. "Може би ще е едно междинно решение до успокояване на потребителските нагласи. Смятаме, че това трябва да стане, за да няма допълнителен натиск над производителите. Краставици и домати няма, това ни чака и след около пет месеца с млечните продукти. Ще се консумират само чужди продукти с различни етикети и един и същи пълнеж", каза Зоров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (357):
15.05.2024 НСИ с последни данни за инфлацията у нас
12.05.2024 По-високи цени на краставиците, сиренето и пилешкото
11.05.2024 Килограм ягоди у нас: Между 5 и 6,50 лева - не се очаква цената да падне
скоро
09.05.2024 "Кауфланд", "Лидл" и "Билла" с молба към Румен Радев
08.05.2024 КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
08.05.2024 Или българските производители ще свалят цените за вътрешния пазар, или ще започнат да губят конкурентоспособност
Още новини от Национални новини:
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото
Бойко Борисов: Инерцията и омразата, която се насади в последните...
НСО с първи коментар след катастрофата с Кирил Петков, има почина...
10000 лв. гаранция за собственика на пистолета, с който детето на...
Вижте първите думи на адвокатите на обвиняемия за стрелбата в Арб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).