Всяка кутия цигари с данък "здраве"?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
08:35 / 05.02.2019
1296
Всяка кутия цигари с данък "здраве". Предложението е на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. Пред "Дарик" Дечев пресмята, че у нас дневно се пушат 3 000 000 кутии цигари. Предложението му е за данък 50 ст. на кутия. Така по думите му няма да има нужда от увеличаване на здравните вноски на българина. Дечев пресметнал, че ако предложението влезе в сила годишно в хазната ще влизат  500 000 000 лева. Пари, които могат да се харчат за здраве и превенция на вредния навик.

Всъщност приходи от продажбата на акцизни стоки трябва да влизат и сега в бюджета на Министерство на здравеопазването. В закона е разписан процент от прихода. Пари, които би следвало по закон да отиват в борбата със зависимостите на българина.

Иван изпушва последната си цигара преди 7 години. "Не исках да бъда роб, не исках да бъда зависим. Ужасът, че някоя сутрин ще се събудя и няма да има цигара, която да запаля беше много голям", споделя Иван Христов, бивш пушач.

За последните 7 години хората, отказали цигарите като Иван са 1 % от пушачите.

Общият им дял от населението е 38 процента. 

"Въпреки че сме на челните места в Европа ние все пак на национално ниво имаме задържане на този процес", каза проф. Пламен Димитров, заместник-директор на Националния център по обществено здраве.

От Центъра за обществено здраве са изработили стратегия и с колегите си по места водят  кампании с за вредата от пушенето.

"Тютнопушеното като рисков фактор е причина за сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните заболявания", уточни проф. Пламен Димитров. 

"Някъде към 80 процента от раково болните, особено на белия дроб, са пушачи", съобщи д-р Гергана Гешанова от "България без дим".

А лечението на рак е скъпоструващо. Така при пари за превенция, ще намалеят заболелите и ще се спестят пари, смятат експертите. В Закона е разписано, че 1 процент от приходите от акцизни стоки - алкохол и цигари, трябва да отиват в програми за превенция и  лечение на зависимостите.

От министерство на финансите и здравното ведомство отказаха коментар. Управителят на здравната каса предложи данък "Здраве" от всяка кутия цигари.

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).