Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вторият терорист отседнал в закътан хостел във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 23.07.2012Коментари (0)1855
© Impact Press Group
Бежанци и чужденци със смесено гражданство, които са влезли пред последните 2-3 месеца у нас, се проверяват под лупа за евентуални връзки с кървавия атентат на летище Сарафово в Бургас. Особено внимание се отделя на иракчани и афганистанци, които правят опити да минат нелегално границата ни, след което подават документи за статут на бежанци. При залавянето им по граничните ни пунктове те се настаняват в дома за бежанци в Бусманци. Още в годишния доклад на ДАНС за 2010 година агентите от родното ФБР са посочили, че бежанският поток към България от страни с терористична активност крие рискове.

Оперативни данни на службите за сигурност сочат, че между 2000-2500 долара плащат чужденци от арабския свят, които искат да влязат нелегално у нас, след което да продължат към Западна Европа. Турският град Одрин се е превърнал в център на каналджиите.

Полицейската практика сочи, че един трафикант прекарва иракчани и афганистанци през Сирия, след което друг ги поема от Турция и ги води до българската граница, откъдето вече чужденците се насочват към вътрешността на страна с такси или кола, която предварително ги чака. Годишно граничните полицаи залавят между 400 и 500 нелегални емигранти.

Дунав мост е другото трасе за прекарване на арабски граждани, като се смята, че оттам е влязло и камикадзето, което се взриви в Бургас. Поради тази причина се разпитват и всички лица, за които има данни, че са се занимавали с подобна дейност. Паралелно с проверките на бежанците се следи и за чужденци със смесен произход, които са влезли в страната ни през последните месец-два.

В същото време агенти от териториалните звена на ДАНС в страната проверяват всички региони, в които е възможно да има развитие на радикален ислям. Агенти от Държавната агенция "Национална сигурност" от София са били командировани да помагат на колегите си в териториалното звено в Благоевград, което отговаря за Пиринския регион. Спрени са и всички отпуски на агентите, които са тесни специалисти по радикален ислям, като се работи на пълни обороти за разкриването на съучастниците на камикадзето, което се взриви и уби шестима невинни.

Вече стана ясно, че разпространеният фоторобот на терорист, който се смята за човека в сянка на кървавия атентат на летище Бургас, е бил на човек над 180 см висок и с добро телосложение, без видими физически недостатъци и белези, довериха запознати. Така вторият атентатор е описан на полицейските служители по морето, които са инструктирани да си отварят очите на четири. Според специалисти този тип хора са много трудно разпознаваеми и лесно се сливат с тълпата.

На всекидневните инструктажи униформените били предупреждавани в случай, че открият заподозрения или някой, който прилича на него, незабавно да съобщят за изпращане на антитерористи, които да го обезвредят. Поради тази причина екипи на Специалния отряд за борба с тероризма от София бяха командировани по Черноморието. Самостоятелни действия за арест били разрешени само в извънредно краен и много наложителен случай.

Полицията вече е наясно в кой от близките до входа на Морската градина във Варна хотели е бил отседнал вторият терорист преди атентата. Специалисти по издирване и проследяване коментираха, че това не са централните хотели "Черно море", "Одесос", "Плаза" или "Модус", които са прекалено лъскави или много бият на очи.

Смята се, че школуваният терорист се е насочил по-скоро към закътания в една от пресечките на централното ларго хостел, където е по-спокойно и присъствието му би останало незабелязано.

Вторият заподозрян е кацнал на летище Варна в края на юни. Първоначално смятал там да организира атентат, но засилените мерки за сигурност и малкото полети с израелски туристи го насочили към Бургас.

Разследващи от МВР са започнали да преглеждат много внимателно записите от охранителните камери по бензиностанции в Бургас, Варна, Равда и Поморие, откъдето се смята, че са минали терористите. Целта е да се търси кола или физиономия на човек, която да прилича на фоторобота или дългокосия мъж, заснет на летище Сарафово преди взрива.

До този момент е ясно, че камикадзето се е опитвало да наеме кола под наем от фирмата "Афродита" в Поморие, но оттам му отказали, защото имало разлика в снимката на книжката и лицето, което искало да вземе автомобила. Поради тази причина атентаторът е използвал две различни таксита, с които на 2 пъти е ходил до летището в Бургас.

От МВР припомниха, че изземването на записи от бензиностанциите е стандартна полицейска практика, която беше приложена и в издирването на столичния подпалвач.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 176
18.07.2023 »
19.03.2023 »
08.03.2023 »
18.07.2022 »
10.05.2021 »
21.09.2020 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: