Вълчев: Ако се спазват мерките, имаме шанс учебната година да бъде над 97-98% присъствена!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:14 / 15.10.2020
2800
"Образователната система не е изолирана от това, което се случва в обществото. 172 деца и ученици и 165 учители са заразени. Това означава по 6-7 заразени на ден.  Това заяви на редовния брифинг на НОЩ образователният министър Красимир Вълчев

Той подчерта, че се потвърждава тенденцията, че децата по-рядко се заразяват, докато при учителите заболеваемостта е над средната за страната. По думите му няма съмнение, че увеличените стойности се отразяват на системата на образованието. "Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т.е. петима ученици на 1 000 не учат", каза още Вълчев.

"Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компесаторно обучение, но то не може да бъде за постоянно и не може да бъде толкова ефективно. Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастарофа". Засега формите на обучение според него дават добри резултати. "Целта ни е тази година максимум присъствено обучение. Много трудно намираме правилната формула между правото на образование и здраве. Ако се спазват всички мерки имаме всички шансове учебната година да бъде над 97-98% присъствена", обясни образователният министър.

"Вероятно ще се влоши ситуацията не толкова заради коронавируса, но и при настъпването на сезонните грипни вируси. Следим ситуацията във всички области и градове, включително и в Търговище. Призовавам всички учители и непедагогическият персонал да спазват основно мярката с носенето на маски. Ще препоръчаме на училищата да се ограничат незадължителните дейности или част от тях да се проведат в електронна среда.

Когато ситуацията се усложнява, е необходимо да бъдем с няколко дози по-предпазливи. Ще препоръчаме и да се отложат екскурзиите. Много по-добре е те да бъдат отложени за пролетта."

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).