Вътрешният министър: МВР се задъхва от собствената си административна тежест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
12:42 / 12.01.2015
2263
Няма да бъде пресилено, ако кажа, че МВР се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява своите елементарни законови функции. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред свои колеги от Министерски съвет, депутати и представители на неправителствени организации по време на презентация на реформите, които силовото ведомство планира.

"Трябва да решим уравнение с няколко неизвестни от една страна да се проведе категорично необходима административна реформа и това да стане в условията на намаляващ бюджет", посочи Вучков.

Според Вучков през 2013 г. се наблюдава пик на напускането от системата, когато 4 757 служители са напуснали, а през 2014 г. са 4 035. Основната причина за напускане, според вътрешния министър са необяснените реформи в министерството и неяснотите около пенсионирането на служителите. Само през декември са напуснали 716 души.

Вучков заяви, че нарастват разходите в МВР, като през годините те са над 1 млрд. лв. Като най-голям е делът на разходите за заплати и осигуровки.

Административната реформа в МВР, по думи на Вучков, включва диференциране на държавната служба в МВР. Като първа категория труд ще бъде само за служителите, работещи в най-тежки условия на труд, останалите ще минат по Закона за държавния служител.

Той обяви, че към момента в областните дирекции на МВР работят 24 689 служители, в ГД "Национална полиция" заети са 2 665, В ГД "Гранична полиция" работят 6 748 души и в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заети са 7 701 служители.

Критично за предложените реформи се изказа бившият силов министър Цветан Цветанов. Той коментира и че е по-добре средства да се инвестират в мобилни камери, а не в монтирането на записващи средства в патрулките.

Източник: btv


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха, вижте ...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).