Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вътрешният министър: Всички, които извършват някакъв род престъпна дейност, се пренасочиха и към трафика на хора
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 02.03.2023Коментари (0)983
© БНТ
"Всеки проникнал в България мигрант, всеки каналджия ще бъде преследван, залавян и изправен пред правосъдието. Очакваме ефективни резултатни действия от страна на другите правоохранителни органи. Всички, които извършват някакъв род престъпна дейност, се пренасочиха и към трафика на хора - наказанията са много ниски, приходите са изключително високи, всеки криминален контингент се насочи натам като паралелна дейност", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев от ГКПП "Капитан Андреево".

Според него това е една от причините България да не бъде приета в Шенген.

"Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства, ако Комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури - говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб. Няма европейска граница, която да не бива пробита", подчерта Иван Демерджиев, цитиран от БНТ.

По думите му страната ни се опитва да ангажира вниманието на ЕК не само към България, а към всички външни граници на Европейския съюз, защото натискът се увеличава.

"Като се разбира не броят на хората, които са преминали на наша територия, а броят на опитите да се премине границата - само за първите два месеца на годината броят на опитите е нараснал с 40 процента спрямо миналата година", допълни Демерджиев.

Той подчерта, че има готовност да се отговори с единен отговор, с общи действия.

"България ще бъде една от държавите, която първа и най-много ще бъде подпомогната. Имаме одобрени 141 милиона евро, които в момента се влагат. Следващите месеци трябва това нещо да се материализира на терен. Обследвана е границата, имаме технически предложения, "Гранична полиция" е избрала най-добрите решения", добави вътрешният министър.

Той поясни, че акция "Автоджамбази" не е приключила.

"Не са малко задържаните, не са малко досъдебните производства, които придвижи прокуратурата - за отнемане и кражби на автомобили, като се разследва и участието им в каналджийството с нелегални мигранти, засичаме ги със специални разузнавателни средства. Целта е да се стигне до хората, които стоят най-високо в тези вериги, в първия момент ще заловим шофьори, а нашата цел е да заловим организаторите на групата", отбеляза Демерджиев.

Приключена е процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата свързани със сградите, които са предмет на заповедта на Областния управител за изземване на "Капитан Андреево", уточни Демерджиев. По думите му в момента областният управител упражнява правомощията си.

Полицейски сили ще охраняват обществения ред на територията на "Капитан Андреево". Демерджиев подчерта, че съпротива от гледна точка на физически действия към момента няма.

"Убедих се, че моите служители са реализирали правомощията си. Държавата установи контрол върху тези помещения, днес е отнет достъпът на служители, лаборатория ще бъде изградена и в "Лесово", коментира вътрешният министър.

Той поясни, че на "Капитан Андреево" ще бъде усилен капацитетът на лабораторията.

"Трябва да осигурим надежден фитосанитарен контрол и бързо да бъдат обработвани товарите. Всички проби ги взима държавата. Изгражда се трета лаборатория, за да не ходят пробите в София", уточни Демерджиев.

Той определи като спекулации информациите за закриване на полицейския участък в Лесово. Вътрешният министър отбеляза, че участъкът няма да бъде закрит.

"Няма да се закриват структури на МВР, напротив. Имаме свободен щат в рамките на министерството, който ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи. Няма да намалява броят на служителите, 700-800 са в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции, за да подобрят ситуацията", каза още Иван Демерджиев.



Още по темата: общо новини по темата: 435
28.03.2024 »
27.03.2024 »
25.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/73 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: