Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вътрешният министър взе участие във Втората министерска конференция за управление на границите
Автор: Екип Varna24.bg 17:33 / 24.02.2023Коментари (0)1109
©
Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова Бийчър участваха във Втората министерска конференция за управление на границите в Атина. Това информираха от пресцентъра на ведомството. 

По време на конференцията вицепремиерът проведе среща и с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон. На нея отново бе обсъдена необходимостта от допълнително финансиране в областта на управлението на границите. Министър Демержиев подчерта като приоритети обезпечаването с технически средства и достатъчно високопроходими автомобили за патрулиране по границата. От страна на ЕК бе изразена готовност за оказване, както на финансова, така и на техническа помощ, включително и с подкрепата на Агенцията за гранична и брегова охрана (Фронтекс). Предстои изпращане на технически екип на ЕК в най-скоро време за оценка на нуждите.

Министър Демерджиев проведе среща и с г-жа Ая Калная, и.д. изпълнителен директор на Фронтекс. Беше дадена висока оценка на сътрудничеството между България и европейската агенция за гранична и брегова охрана. Вътрешният министър отправи покана за посещение в България на новия изпълнителен директор, г-н Ханс Лайтенс, който встъпва в длъжност на 1 март.

В рамките на конференцията вицепремиерът изведе управлението на външните граници като ключов фактор за противодействие на нелегалната миграция и сигурността на Европа. Подчерта, че преградните съоръжения са работещ модел за превенция на миграционните потоци. Необходимо е и осигуряването на надеждни технически средства, подходяща инфраструктура и достатъчни човешки ресурси, за да се постигне ефективно управление на границите. Важно условие за това е европейското финансиране, както и подкрепата на Фронтекс и останалите държави членки.

Вицепремиерът  постави акцент и върху нуждата от ефективно противодействие на съпътстващата миграцията престъпност. Нелегалната миграция много бързо се превърна в печеливш бизнес за престъпните мрежи. Свидетели сме на разрастването на контрабандата на хора, съпътствана от все по-чести прояви на насилие и загуба на животи. Необходимо е засилване на сътрудничеството с държавите и европейските агенции, тъй като престъпните мрежи действат всеобхватно по целите миграционни маршрути.

България подкрепи Съвместно изявление на министрите от участието в конференцията.

В рамките на конференцията министър Демерджиев проведе среща с представителите на Гърция, Румъния, Австрия и Нидерландия за обсъждане на предстоящите стъпки за постигане на положително решение за приемане на България и Румъния към Шенген.



Още по темата: общо новини по темата: 441
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: